fbpx
Connect with us

FONDURI nerambursabile de maximum 200.000 RON pentru femeile ANTREPRENOR din ROMÂNIA

fonduri-nerambursabile-de-maximum-200.000-ron-pentru-femeile-antreprenor-din-romania

National

FONDURI nerambursabile de maximum 200.000 RON pentru femeile ANTREPRENOR din ROMÂNIA


beremennost i rabota za kompyuterom 03 - News Moldova

Microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii deținute majoritar de femei vor putea obține noi fonduri nerambursabile de maximum 200.000 de lei, în anumite condiții, prin programul Femeia Antreprenor 2022

În ediția 2022, programul Femeia Antreprenor are alocat un buget de 157.624.000 lei. Din acești bani, se vor acorda două tipuri de ajutoare financiare nerambursabile, plafonate în funcție de numărul persoanelor pe care firmele le vor angaja:

 • Max.  100.000 lei/beneficiar, pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea unui singur loc de muncă prin intermediul Programului.
 • Max. 200.000 lei/beneficiar, pentru aplicanții care își asumă crearea și menținerea a două locuri de muncă prin intermediul Programului.

Antreprenoarele trebuie să participe și ele cu aport propriu de cel puțin 5% din cheltuielile eligibile, ajutorul nerambursabil acoperind 95% din cheluielile eligibile. De asemenea, beneficiarele trebuie să acopere cheltuielile neeligibile.

Înscrierile se vor face în portalul de granturi IMM Recover. Beneficiarele care nu au cont în platformă, își vor crea profil cu user și parolă, în etapa 1 a înscrierilor. Etapa 2 – înscrierea propriu-zisă va fi deschisă 30 de zile, timp în care solicitantele vor completa, semna electronic, încărca și transmite formularul electronic de înscriere în platforma IMM Recover.

Femeia Manager 2022: beneficiare eligibile

Vor putea beneficia de ajutoarele de minimis din programul Femeia Manager 2022 firmele (SRL, cooperative etc) care îndeplinesc cumulativ o serie de condiții, printre care:

 1. sunt înregistrate conform Legii nr. 31/1990 privind societățile sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației sau în baza Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr. 6/2011 pentru stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanți în afaceri.
 2. sunt microîntreprinderi sau întreprinderi mici și mijlocii (IMM), conform art. 2 și ale art. 4 alin. (1) lit. a), b) sau c) din Legea nr. 346/2004.
 3. persoanele care au calitatea de asociați / acționari sau administratori în mai multe societăți NU pot aplica în cadrul prezentului Program decât cu o singură societate;
 4. codul CAEN Rev. 2 pentru care solicită finanțare este eligibil în cadrul Programului conform unei liste care cuprinsă în anexa 1 la procedură. Codul CAEN eligibil trebuie să fie autorizat până la momentul plății cererii de rambursare, conform art. 15 din Legea 359/2004 privind simplificarea formalităților la înregistrarea în Registrul Comerțului. Finanțarea se solicită pe un singur cod CAEN.
 5. Cel puţin unul dintre asociaţi să fie femeie şi să deţină cel puţin 50% din părţile sociale/acțiuni ale societăţii în cazul IMM-urilor aplicante. Pentru societățile înființate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, condiția se consideră îndeplinită dacă majoritatea membrilor cooperatiști din Consiliul de Administrație este formată din femei.
 6. Nu au datorii la bugetul general consolidat, atât pentru sediul social, cât și pentru toate punctele de lucru, la momentul verificării administrative și de eligibilitate. Solicitanții care au datorii eșalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul.
 7. Nu au depășit plafonul de minimis de 200.000 Euro pe durata a trei exerciții financiare consecutive pentru o întreprindere unică. Plafoanele se aplică indiferent de forma ajutorului de minimis sau de obiectivul urmărit și indiferent dacă ajutorul este acordat din fonduri de la bugetul de stat sau din fonduri comunitare.
 8. nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită,  închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;
 9. nu au fost subiectul unei decizii emise de către Comisia Europeană / AIMMAIPE / alt furnizor de ajutor de stat/ Consiliul Concurenței, de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis sau, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată și creanța integral recuperată, cu penalități aferente;
 10. creează cel puțin un loc de muncă cu normă completă, pe perioadă nedeterminată după intrarea în vigoare a acordului de finanțare și menține locul de muncă ocupat cel puțin 2 ani de la data plății ajutorului financiar nerambursabil (AFN). În cazul în care locul/locurile de muncă create în cadrul schemei se vacantează din diverse cauze sau se suspendă după crearea lor în cadrul schemei, beneficiarul are un termen de maximum 45 de zile să ocupe locul/locurile de muncă vacante, păstrând numărul și condițiile acestora pentru care a primit finanțare.
News Moldova îți recomandă și ...   Premierul Marcel Ciolacu: „Experții Fondului Monetar Internațional au apreciat că măsurile luate de Guvern pentru reducerea deficitului sunt în direcția corectă.”

Orice societate cu activitate economică neactualizată conform CAEN Rev. 2 va fi respinsă la finanțare.

Finanțări pentru antreprenoare: cheltuieli eligibile

Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile, conform propunerii de procedură:

 • a)    (1) Echipamente tehnologice, cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. Prin echipamente tehnologice, conform grilei de punctaj, se înțeleg toate activele corporale din categoria mijloacelor fixe descrise în grupele 2.1, 2.2. și 2.3. din H.G. nr. 2139/2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, cu excepția celor specificate de prezenta procedură de implementare.
News Moldova îți recomandă și ...   Prima reacție a NATO, după descoperirea unor fragmente ale unei drone rusești în România

(2)    În categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate și activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, precum și vehicule 100% electrice.
(3)    Achiziția de sisteme, instalații și echipamente specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activităților pentru care a solicitat finanțare, precum și de vehicule 100% electrice, e considerată că întrunește criteriul de punctaj aferent dezvoltării durabile în cazul în care totalul cheltuielilor eligibile din această categorie este de minimum 5% din  valoarea AFN.
(4)    Exemple de echipamente, respectiv sisteme specifice în scopul obținerii unei econ

News Moldova îți recomandă și ...   AFIR a lansat noua SESIUNE DE FINANȚARE pentru primele de asigurare a culturilor, animalelor și plantelor


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top