fbpx
Connect with us

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, plasată sub URMĂRIRE PENALĂ!

ioana mihailadna - News Moldova

National

Fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, plasată sub URMĂRIRE PENALĂ!


Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat vineri, 8 decembrie, că fostul ministru al Sănătăţii, Ioana Mihăilă, este urmărită penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri împotriva COVID-19

Anunțul a survenit după ce Ioana Mihăilă a fost vineri la sediul DNA, unde i-au fost comunicate acuzațiile.

În această anchetă, sunt investigați și fostul premier Florin Cîțu, precum și fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu.

Fostul premier Florin Cîțu, plasat sub URMĂRIRE PENALĂ!

Procurorii anticorupție menționează în ordonanța lor că, la data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia Europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19.

Această strategie propunea o abordare centralizată pentru achiziționarea unor opțiuni viabile de vaccinuri și implica negocieri din partea Comisiei Europene pentru achiziționarea anticipată a vaccinurilor de la producători, în numele statelor membre ale UE.

Distribuția vaccinurilor trebuia să se facă către statele membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia referitoare la vaccinarea prioritară a unor categorii specifice de populație era responsabilitatea statelor membre.

Potrivit anchetatorilor, statele membre aveau opțiunea de a utiliza, într-un interval de 5 zile de la notificare, o clauză de “opt-out”, ceea ce însemna că nu erau obligate să suporte nicio contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Ioana Mihăilă, în calitate de ministru al Sănătății, ar fi inițiat un memorandum care, în încălcarea dispozițiilor legale și în absența oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, a fost aprobat la data de 13 mai 2021 de către Florin Vasile Cîțu, prim-ministrul Guvernului României. Acest memorandum ar fi condus la tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției a 34.099.623 de doze de vaccin Pfizer.

De asemenea, DNA a precizat că demersurile respective s-ar fi desfășurat în condițiile în care suspecta ar fi fost conștientă că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane, iar dozele de vaccin contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 de milioane de persoane.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top