fbpx
Connect with us

Fostul premier Florin CÎȚU și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în vizorul DNA în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID

Fostul premier Florin CÎȚU și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în vizorul DNA în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID - News Moldova

National

Fostul premier Florin CÎȚU și foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, în vizorul DNA în dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În dosarul legat de achiziția vaccinurilor anti-COVID, DNA a cerut ridicarea imunității pentru fostul premier Florin Cîțu și foștii miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Potrivit surselor, procurorii susțin că există suspiciuni că cei trei membri ai guvernului ar fi contractat un număr excesiv de doze de vaccinuri (Pfizer și Moderna), în valoare de peste un miliard de euro, în perioada ianuarie – mai 2021.

DNA afirmă că achiziția a fost efectuată fără respectarea dispozițiilor legale și fără documente care să ateste necesitatea achiziției, având deja contractate 37 de milioane de doze înainte de 1 ianuarie 2021, suficiente pentru vaccinarea a peste 23 de milioane de persoane.

Procurorii susțin că această acțiune ar fi adus un prejudiciu bugetului statului și că există suspiciuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Dosarul este gestionat de procurorul George Adrian Matei, cunoscut pentru condamnarea fostului lider PSD Liviu Dragnea în alt dosar.

Fostul premier Florin Cîțu este acum senator, în timp ce Vlad Voiculescu este președintele USR București și candidat la europarlamentare, iar Ioana Mihăilă a părăsit USR pentru REPER.

Comunicatul emis de DNA detaliază faptul că există probe care indică faptul că achiziția de vaccinuri ar fi fost făcută într-un mod neconform și fără justificare adecvată, generând un prejudiciu statului. Procurorii au transmis referatul și dosarul de urmărire penală către Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție pentru a sesiza Președintele României și Senatul României pentru efectuarea urmăririi penale împotriva celor trei persoane.

Redăm în continuare, integral, comunicatul DNA:

„În conformitate cu prevederile constituționale și legale, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție referatul cauzei, în vederea sesizării Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale față de trei persoane, cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, forma participației penale fiind autoratul și, respectiv complicitatea.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoanele respective are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.

De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.

În prezenta cauză, în contextul menționat mai sus, sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie – mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Concret, deși dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului.

La solicitările transmise au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și dosarul de urmărire penală, în copie, compus din 27 de volume.

Prezentele demersuri în vederea efectuării urmăririi penale intră sub incidența prevederilor art. 2941 și art. 305 alin. (4) din C.pr.pen., cu referire la procedura reglementată în Legea nr. 115/1999, republicată, privind responsabilitatea ministerială.

Persoanele față de care s-a solicitat sesizarea Președintelui României și Senatului României pentru formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. (1) din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019″.

Este important de subliniat că aceste acuzații sunt în stadiul de suspiciune, iar persoanele vizate beneficiază de prezumția de nevinovăție conform legii.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top