fbpx
Connect with us

Guvernatorul BNR, Mugur ISĂRESCU: „Încercăm să dăm inflaţia jos fără să creăm o recesiune!”

guvernatorul-bnr,-mugur-isarescu:-„incercam-sa-dam-inflatia-jos-fara-sa-cream-o-recesiune!”

National

Guvernatorul BNR, Mugur ISĂRESCU: „Încercăm să dăm inflaţia jos fără să creăm o recesiune!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Guvernatorul BNR, Mugur ISĂRESCU: „Încercăm să dăm inflaţia jos fără să creăm o recesiune!” - News Moldova

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat faptul că Banca Naţională a României (BNR) încearcă să reducă inflaţia fără să creeze o recesiune care ar deteriora şi mai mult situaţia fiscală

Potrivit documentului, BNR estimează că rata anuală a inflaţiei IPC se plafonează pe parcursul trimestrului trei la o rată de circa 15%, iar din trimestrul patru se va înscrie pe o traiectorie descendentă.

Pentru finalul anului 2022 BNR estimează o rată anuală a inflaţiei de 13,9%, iar pentru finalul lui 2023 o rată anuală a inflaţiei de 7,5%. BNR estima în luna mai 2022 o inflaţie de 12,5% pentru finalul acestui an şi de 6,7% pentru 2023.

„Nu este optimistă (prognoza asupra inflaţiei – n.r.), este uşor pozitivă şi realistă, credem noi. Plafonare înseamnă în jur de 15%. În august este foarte posibil, datorită preţurilor la ţiţei, la alcool, accizele, să mai fie o anumită creştere.

Probabil că unele preţuri alimentare, volatile, vor scădea, dar, treptat-treptat – cu excepţia gâlmei din anul viitor (vezi grafic – n.r.), în martie-aprilie, când ar trebui să se ridice plafonările – tendinţa este de scădere şi în trimestrul II 2024 reajungem cu inflaţia în zona ţintită. Deci nu avem nicio apocalipsă aici, nu avem veşti negative.

Ne trebuie ceva răbdare pentru că asemenea şocuri pe partea ofertei – creşteri masive la preţurile energetice şi materiilor prime – nu pot să fie resorbite rapid şi se duc în toate produsele. Acestea pot să fie contrabalansate în timp, dar durează. (…) Am o privire în continuare pozitivă, că lucrurile vor fi ţinute sub control, iar inflaţia să meargă în jos.

Inclusiv pentru faptul că anul trecut a fost foarte mare. Nu spunem că nu vor mai creşte preţurile sau că o să scadă preţurile. Noi vorbim despre indice când spunem că merge în jos. Asta înseamnă că creşterile de preţuri de acum înainte vor fi mai mici decât cifrele de anul trecut.”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a explicat că majorarea dobânzilor de o asemenea manieră încât să readucă cererea în jos, în echilibru cu oferta deficitară, ar crea doar alte probleme economice, deteriorând situaţia fiscală a României care înregistrează un deficit bugetar foarte mare, adică ţara noastră se împrumută mult ca să-şi acopere cheltuielile curente.

Totodată, Isărescu a declarat că economia românească va continua să crească în acest an, în ciuda deteriorării perspectivei economice pentru principalii parteneri economici ai României. De asemenea, guvernatorul a precizat că dacă inflaţia va da semne în continuare de temperare BNR va reduce pasul de creştere a dobânzii-cheie.

„Să reduci cererea de asemenea manieră încât să contrabalansezi o asemenea creştere de costuri este contraproductiv. Creăm o recesiune şi o recesiune înseamnă o deteriorare a situaţiei fiscale, ne mai introducem singuri şi în alt bucluc, îngreunăm şi situaţia celor cu credite în lei pentru că creşte probabilitatea de a creşte şomajul, de a se diminua salariile…

Deci nu ne trebuie aşa ceva. Dar mai rău este că nu avem nicio certitudine, dacă creăm o recesiune, că inflaţia va veni rapid în jos, mai repede decât dacă avem ceva răbdare şi urmăm o asemenea cale treptată. Ne vom întâlni, am mai spus, cu rata de politică monetară şi cu rata inflaţiei, probabil că anul viitor, undeva la mijloc.

Nu mai dau o cifră, dar asta este abordarea. (…) Suntem gata să utilizăm toate instrumentele de politică monetară, conlucrăm c


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top