fbpx
Connect with us

Guvernul a prelungit cumpărarea vechimii in muncă. Care sunt noile facilități pentru dosarele de pensionare

Guvernul a prelungit cumpărarea vechimii in muncă. Care sunt noile facilități pentru dosarele de pensionare - News Moldova

National

Guvernul a prelungit cumpărarea vechimii in muncă. Care sunt noile facilități pentru dosarele de pensionare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Persoanele interesate pot cumpăra vechime pentru o perioadă de cel mult 6 ani anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, potrivit unui anunț al Ministerului Muncii

”Plata contribuţiei se poate face într-o singură tranşă sau în tranşe lunare, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

Pot cumpăra vechime în muncă cetăţenii români din ţară sau din străinătate care nu sunt pensionari şi care nu au fost asiguraţi în sistemul public de pensii.

Această formă de asigurare se adresează tuturor persoanelor care doresc să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea acordării pensiei pentru limită de vârstă, respectând vârsta standard de pensionare de 65 ani la bărbaţi şi 63 ani la femei”.

Această facilitate a fost prelungită până la 31 decembrie 2024. În plus, Ordonanța prevede extinderea termenului de valabilitate a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite până la 1 septembrie 2023.

”Ordonanţa de urgenţă adoptată de Executiv prevede şi prelungirea termenului de valabilitate al avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, al căror termen de valabilitate este 1 septembrie 2023.

Astfel, locurile de muncă încadrate în condiţii deosebite de muncă, în baza avizelor a căror valabilitate a fost prelungită până la data de 01.09.2023 se consideră locuri în condiţii deosebite, până la normalizarea de către angajator a condiţiilor de muncă.

Locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, în baza avizelor obţinute ca urmare a parcurgerii procedurii de reevaluare stabilită prin Hotărârea Guvernului, se menţin în aceleaşi condiţii”, evidențiază ministerul.

”De asemenea, având în vedere că un angajat al casei teritoriale de pensii deserveşte aproximativ 1.800 de pensionari, ceea ce în condiţiile actuale este peste limita de lucru şi generează întârzieri în soluţionarea dosarelor de pensii şi nemulţumiri în rândul beneficiarilor, ţinând cont şi de angajamentele asumate în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a fost prelungit termenul de încadrare în categoria funcţiilor contractuale, până la data de 31 august 2024, pentru cele 1.000 de posturi prin care s-a asigurat evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării”, mernţionează Ministerul Muncii.

În ceea ce privește dosarele de pensii, pentru a evita întârzierile și pentru a răspunde nevoilor actuale, termenul de încadrare în categoria funcțiilor contractuale a fost prelungit până la 31 august 2024 pentru cele 1.000 de posturi care sunt responsabile de evaluarea dosarelor de pensii în vederea recalculării.

Această prelungire a termenului a fost necesară pentru a permite preluarea datelor din arhiva electronică a carnetelor de muncă, corelarea lor cu informațiile din carnetele de muncă procesate și integrarea cu baza de date existentă, precum și pentru recalcularea efectivă a pensiilor deja în plată.

Aceste măsuri au fost luate în considerare pentru a susține procesul de acordare a pensiilor și pentru a îmbunătăți eficiența soluționării dosarelor de pensii, având în vedere numărul ridicat de pensionari pe care îi deservește fiecare angajat al caselor teritoriale de pensii și necesitatea respectării angajamentelor din Planul Național de Redresare și Reziliență.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top