fbpx
Connect with us

În primele două luni ale acestui an, Guvernul a acoperit o treime din necesarul de finanțare pentru întregul an

in-primele-doua-luni-ale-acestui-an,-guvernul-a-acoperit-o-treime-din-necesarul-de-finantare-pentru-intregul-an

National

În primele două luni ale acestui an, Guvernul a acoperit o treime din necesarul de finanțare pentru întregul an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


inflatie 1024x576 1 - Moldova Invest

Ministerul Finanțelor a acoperit deja 32% din necesarul brut de finanțare al Guvernului pentru anul în curs, în valoare de 181 miliarde de lei, în primele două luni ale acestui an, conform analizei economedia

În termeni nominali, Guvernul Ciolacu a contractat împrumuturi de peste 58 miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 12 miliarde de euro, de pe piețele interne și externe. Aceste sume se adaugă la cele aproape 20 de miliarde de lei atrase la sfârșitul anului trecut, folosite pentru prefinanțarea începutului acestui an și pentru consolidarea bufferului disponibil Guvernului.

Într-o abordare conformă cu practica anilor anteriori, Guvernul a accesat de două ori piețele externe în primele luni ale anului 2024, beneficiind de condiții de piață extrem de favorabile, caracterizate de bursele din piețele dezvoltate la maxime istorice, dobânzi în scădere ușoară și o lichiditate abundentă la investitori.

În luna ianuarie, Guvernul a emis obligațiuni denominate în dolari pe termen de 5 și 10 ani, a atrăgând astfel 4 miliarde de dolari, cu subscrieri de 15,5 miliarde de dolari și dobânzi între 6% și 6,5%. În februarie, s-au emis euroobligațiuni în valoare de 4 miliarde de euro, cu scadențe în 2031 și 2036, la dobânzi de 5,4%, respectiv 5,7%, având oferte totale de 16 miliarde de euro.

Pentru întregul an, Guvernul își propune să atragă 12-13 miliarde de euro de pe piețele externe, anticipând cel puțin o nouă emisiune de titluri pe plan internațional. O astfel de emisiune preconizată este cea în yeni japonezi, parte a programului Samurai, creat pentru diversificarea surselor de finanțare și reducerea riscului valutar.

Pe plan intern,


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top