fbpx
Connect with us

În sezonul rece se anticipează că prosumatorii vor aduce o contribuție semnificativă la producția de energie electrică, cu o capacitate estimată de 1.500 MW

prosumator1 1080x630 1 - News Moldova

National

În sezonul rece se anticipează că prosumatorii vor aduce o contribuție semnificativă la producția de energie electrică, cu o capacitate estimată de 1.500 MW


În pragul sezonului rece 2023-2024 în care temperaturile vor fi mai scăzute, România se pregătește să facă față cererii de energie electrică

Această capacitate depășește chiar și cea a centralei nucleare de la Cernavodă. Rolul acestei capacități de producție este luat în considerare în calculul planificării de către Dispeceratul Energetic Național.

Programul pentru iarna viitoare (2023-2024) prevede o dezvoltare a capacității instalate în unitățile de producție electrică ale prosumatorilor, chiar dacă producția estimată nu este foarte mare.

Aceasta producție, însă, este inclusă în calculele efectuate de către Dispeceratul Energetic Național în procesul de prognoză.

Documentul menționează că, la data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor ajunsese la 867 MW.

În contextul interesului crescut pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor de mediu derulate, se estimează că, în sezonul rece 2023-2024, vor fi activate capacități adiționale cu o putere instalată de aproximativ 1.500 MW în astfel de instalații de producție electrică.

“La data de 31 mai 2023, puterea instalată în panourile fotovoltaice ale prosumatorilor era de 867 MW. Pe fondul interesului crescut manifestat pentru instalarea de panouri fotovoltaice și a programelor derulate de Administrația Fondului pentru Mediu, pentru iarna 2023 – 2024 s-a estimat punerea în funcțiune a unor capacități având o putere instalată de cca. 1.500 MW în astfel de instalații de producere a energiei electrice.

 Pentru producția aferentă acestora, care se scade din consumul estimat la nivel național, pe perioada de iarnă s-a considerat un grad de încărcare similar cu al centralelor electrice fotovoltaice pentru care există sisteme de măsură”, se arată în Programul de iarnă publicat sub formă de draft de Ministerul Energiei.

News Moldova îți recomandă și ...   4 copii din Ialomița au fost duși în stare gravă la spital după ce au fost spălați cu insecticid

Această producție estimată este luată în considerare în calculul necesar pentru planificarea consumului de energie la nivel național pe perioada iernii.

S-a luat în considerare un grad de încărcare similar cu cel al centralelor electrice fotovoltaice care dispun de sisteme de măsură pentru producție.

Programul de iarnă oferă două scenarii diferite pentru estimarea consumului brut de energie electrică al țării în perioada noiembrie 2023 – martie 2024.

News Moldova îți recomandă și ...   7 milioane de euro prin PNRR pentru dezvoltarea accesului la cultură în comunitățile defavorizate

Primul scenariu este considerat mediu, cu temperaturi în jurul mediilor lunare multianuale, în timp ce al doilea scenariu este pesimist, cu temperaturi medii lunare estimate a fi mai scăzute cu până la două grade față de mediile multianuale.

În cadrul scenariului mediu, Dispeceratul Energetic Național ia în calcul și producția estimată a prosumatorilor, care este evaluată la 50-100 GWh în fiecare lună.

“În scenariul mediu, pentru fiecare lună din perioada noiembrie 2023 ÷ martie 2024, în ipoteza unor temperaturi similare celor multianuale, s-a aplicat o corecție pozitivă cu temperatura între 2 % și 7 % pentru fiecare lună, luând ca referinţă perioada similară din iarna 2022 ÷ 2023 în care temperatura medie a sezonului a fost cu aproape 2,5 ⁰C peste cea multianuală.

S-a mai ținut cont de faptul că o parte din sărbătorile legale (25 decembrie 2023, 1 ianuarie 2024) nu se mai suprapun cu zilele de duminică, rezultând un număr mai mic de zile lucrătoare în perioada de iarnă.

De asemenea, s-a luat în considerare și faptul că anul 2024 va avea 366 de zile, fiind bisect luna februarie va avea 29 de zile.

Din valorile obținute s-au scăzut cca. 50 ÷ 100 GWh reprezentând producția estimată pentru prosumatori în luna respectivă.

 În aceste condiții, consumul intern brut prognozat în scenariul mediu pentru intervalul 01.11.2023 ÷ 31.03.2024 este de 24.400 GWh, cu cca. 2,8 % mai mare decât valoarea de 23.727 GWh înregistrată în iarna anterioară”.

Acest calcul consideră temperaturile, dar și factori precum numărul de zile lucrătoare în perioada de iarnă și numărul total de zile în anul 2024.

News Moldova îți recomandă și ...   Reacția lui Nicolae Ciucă după atacul rusesc la 20 de kilometri de România!

Din aceste estimări, se scade producția estimată a prosumatorilor în fiecare lună. Consumul intern brut estimat în scenariul mediu pentru perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024 este de 24.400 GWh, ceea ce reprezintă o creștere cu aproximativ 2,8% față de valoarea de 23.727 GWh înregistrată în iarna anterioară.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top