fbpx
Connect with us

Înălțarea Domnului: Tradiții, obiceiuri, semnificație

Înălțarea Domnului: Tradiții, obiceiuri, semnificație - News Moldova

National

Înălțarea Domnului: Tradiții, obiceiuri, semnificație

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Astăzi, 13 iunie, Biserica Ortodoxă sărbătorește una dintre cele mai semnificative sărbători ale creștinătății: Înălțarea Domnului, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos la 40 de zile după Înviere

Această zi este, de asemenea, dedicată cinstirii eroilor neamului în Biserica Ortodoxă Română.

Originea și Evoluția Sărbătorii

Sărbătoarea Înălțării Domnului datează din primele veacuri ale creștinismului. Pelerina Egeria, care a vizitat Ierusalimul la sfârșitul secolului al IV-lea, menționează procesiunile care aveau loc la 40 de zile după Înviere, legate de Înălțarea lui Iisus la cer. Inițial, această sărbătoare a fost prăznuită împreună cu Rusaliile, dar la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea a devenit o sărbătoare distinctă. Părintele profesor Ene Braniște, în opera sa fundamentală „Liturgica generală”, subliniază că în vremea Fericitului Augustin († 430), serbarea Înălțării Domnului era generalizată în lumea creștină, alături de sărbătoarea Învierii și cea a Pogorârii Sfântului Duh, fiind considerată de origine apostolică.

Semnificația Teologică

În Faptele Sfinților Apostoli, capitolul 1, versetele 3 și 9, se arată că după Înviere, Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, vorbindu-le despre împărăția lui Dumnezeu. În ziua a 40-a, Iisus s-a înălțat la cer din Betania, de pe Muntele Măslinilor. Această înălțare marchează încheierea activității mesianice a lui Iisus pe pământ și preludiul trimiterii Duhului Sfânt la Rusalii, la 10 zile după Înălțare.

Imnografia Sărbătorii

Imnografia Înălțării Domnului este bogată și plină de semnificații teologice. De la începutul Vecerniei, imnograful afirmă că „Domnul S-a înălțat la ceruri ca să trimită lumii pe Mângâietorul”. Îngerii se minunează văzând un om mai presus decât ei, iar Tatăl îl primește pe Acela pe care Îl are în sânuri de-a pururea. Acest moment este reflectat și în Crezul creștin, care mărturisește că Iisus „șade de-a dreapta Tatălui”.

Îndumnezeirea Umanității

Prin înălțarea Sa la cer, Iisus Hristos a îndumnezeit natura umană pe care a asumat-o prin întrupare și a ridicat-o la dreapta Tatălui. Cântările liturgice ale sărbătorii subliniază această îndumnezeire și unirea ipostatică dintre firea umană și cea divină în Persoana lui Hristos. „De sânurile părintești nedespărțindu-Te, Preadulce Iisuse… astăzi Te-ai înălțat întru slavă de pe Muntele Măslinilor; și cu milostivire înălțând firea noastră cea căzută, ai pus-o să șadă împreună cu Tatăl”.

Ziua Eroilor

În România, sărbătoarea Înălțării Domnului coincide cu Ziua Eroilor, un moment de cinstire a celor care și-au dat viața pentru apărarea și libertatea țării. Acest aspect al sărbătorii adaugă o dimensiune națională și patriotică, reflectând respectul și recunoștința pentru sacrificiul eroilor neamului.

Înălțarea Domnului, care are loc la 40 de zile după Paști, este un eveniment foarte important pentru creștini.

Această sărbătoare este marcată de o serie de tradiții și obiceiuri respectate de către oameni. Ea este indicată în calendarul creștin ortodox cu cruce roșie și este celebrată în fiecare an în ziua de joi din a șasea săptămâna după Paște.

La fel ca în duminica Paștelui, în ziua Înălțării Domnului, ouăle sunt vopsite în roșu și ciocnite. Credincioșii se salută cu expresiile „Hristos S-a Înălțat” și „Adevărat S-a Înălțat”. Această sărbătoare aduce aminte de momentul în care Iisus s-a înălțat la ceruri și este însoțită de numeroase tradiții și obiceiuri străvechi, respectate de-a lungul secolelor în rândul poporului.

Sărbătoarea Înălțării Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ispas, un termen derivat din cuvântul slavon „Spasiteli” care înseamnă „Mântuitorul”.

Înălţarea Domnului este ultima sărbătoare când se mai vopsesc ouă. Oamenii duc bucatele la biserică pentru a fi sfințite și apoi împărțite între credincioși. Salutul obișnuit al creștinilor, „Hristos a înviat”, este înlocuit în ziua Înălțării Domnului cu „Hristos s-a înălțat”.

Femeile care au rude decedate în familie oferă daruri săracilor, cum ar fi pâine caldă, ceapă verde, brânză și rachiu, în memoria sufletelor acestora. Se crede că în această zi cerurile sunt deschise și sufletele celor decedați, care au vizitat casele în ziua de Paști, se ridică din nou la ceruri. Alimentele oferite ca daruri reprezintă hrana necesară pentru călătoria lor spre Rai.

În zonele rurale, se practică ritualul leușteanului. Acest obicei are rolul de a proteja gospodarii și animalele de vrăji și spirite rele. Gospodina casei atinge cu o legătură de leuștean (asemănătoare unei sorcove) fiecare membru al familiei și fiecare animal în parte, urându-le să fie ocrotiți de orice rău.

În unele regiuni ale țării, oamenii duc frunze de nuc la biserică, care simbolizează frunzele purtate de Iisus în momentul Înălțării Sale. Aceste frunze sunt sfințite la biserică în ziua Înălțării Domnului. Oamenii le păstrează în case, asemenea ramurii de salcie de la Florii. Cu ocazia sărbătorii Înălțării Domnului, localnicii păstrează tradiția de a avea grijă de semănături până în ziua Înălțării Domnului, sperând astfel într-o recoltă bogată.

Ce nu ai voie să faci în ziua Înălțării Domnului?

– nu se calcă

– nu se spală

– nu se coase

– nu se face curățenie

– nu se înstrăinează niciun obiect din casă

– nu se împrumută bani

– nu este bine să te cerți cu semenii tăi sau să porți ură

– sarea nu se dă din casă pentru că vacile nu vor avea smântână

– nu se dă foc din casă ca să nu ai inimă rea în gospodărie

– nu se seamănă culturi pentru că nu vor da rod

Concluzie

Înălțarea Domnului este o sărbătoare de mare însemnătate pentru creștini, simbolizând triumful lui Hristos asupra morții și păcatului, precum și începutul domniei Sale cerești. Pentru credincioși, aceasta este o ocazie de a reflecta asupra promisiunii vieții veșnice și a prezenței continue a lui Hristos în mijlocul lor prin Duhul Sfânt. Totodată, cinstirea eroilor neamului în această zi subliniază legătura dintre credință și patriotism, unindu-i pe creștini într-un omagiu comun adus celor care au servit cu devotament cauza dreptății și libertății.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top