fbpx
Connect with us

Începând de vineri, se va începe plata pensiilor majorate cu 13,8%

Începând de vineri, se va începe plata pensiilor majorate cu 13,8% - News Moldova

National

Începând de vineri, se va începe plata pensiilor majorate cu 13,8%

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Premierul Marcel Ciolacu a anunţat în şedinţa de Guvern că, începând de vineri, se va începe plata pensiilor majorate cu 13,8%

„Chiar dacă avem în faţă un an electoral important, vreau să nu facem promisiuni pe care nu le putem onora. Prioritatea noastră rămâne să punem România şi românii pe primul loc în deciziile noastre. Primul nostru angajament în acest an este faţă de pensionari. Astfel, începând de mâine, se va începe plata pensiilor majorate cu 13,8%. Pentru cei care primesc pensia prin card, aceasta va fi efectuată în următoarele zile”, a declarat premierul Ciolacu.

Acesta a subliniat că aceasta este prima majorare a pensiilor din acest an și că, din septembrie, urmează recalcularea, „care va aduce corectări pentru milioane de pensionari”.

Majorarea pensiilor cu 13,8% a avut loc începând cu 1 ianuarie 2024, iar salariile de bază ale angajaţilor plătiţi din fonduri publice au crescut cu 5% începând de la aceeaşi dată. În proiectul de Lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2024, se face excepţie pentru personalul din învăţământ, care va beneficia de o majorare de 20% în două tranşe.

În plus, munca suplimentară depăşind durata normală a timpului de lucru pentru angajaţii din sectorul bugetar, precum și munca prestată în zilele de repaus săptămânal, sărbătorile legale şi în alte zile de odihnă conform reglementărilor în vigoare, în afara programului normal de lucru, va fi compensată doar cu timp liber corespunzător, cu excepţii prevăzute de lege.

În anul 2024, voucherele de vacanţă și indemnizaţia de hrană vor fi acordate doar funcţionarilor publici cu un venit sub 8.000 lei net lunar. Valoarea voucherului de vacanţă creşte de la 1.450 lei/an la 1.600 lei/an pentru a nu afecta funcţionarii odată cu introducerea CASS de 10% la voucherele de vacanţă.

Sporul de condiţii vătămătoare (sporul de antenă) a fost stabilit la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar pentru toate domeniile de activitate din sectorul bugetar.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top