Connect with us

Klaus Iohannis: „Solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit”

Klaus Iohannis: "Solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit" - News Moldova

National

Klaus Iohannis: „Solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar şi va continua să fie alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic.

Au trecut mai bine de 18 luni de la declanşarea războiului de către Rusia, iar solidaritatea României faţă de Ucraina a rămas de neclintit. Am primit peste 5,7 milioane de ucraineni, am coagulat eforturi umanitare internaţionale de anvergură, am facilitat tranzitul a peste 22,5 milioane tone de produse agricole ucrainene prin România.

Von continua să sprijinim multidimensional şi cuprinzător Ucraina atât timp cât va fi necesar. Totodată, vom continua să fim alături de Republica Moldova, grav afectată de război, prin asistenţă financiară, expertiză şi sprijin politic fără precedent în edificarea unui parcurs european ireversibil, dar şi în construcţia unui stat sigur şi prosper pentru toţi cetăţenii săi„, a spus Iohannis la Palatul Cotroceni, la întâlnirea cu şefii de misiuni diplomatice, şefii oficiilor consulare şi directorii institutelor culturale româneşti.

News Moldova îți recomandă și ...   Ce să faci în AJUNUL CRĂCIUNULUI pentru a te bucura din plin de magia sărbătorilor

El a adăugat că prioritatea momentului constă în obţinerea deciziei politice de deschidere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova şi Ucraina.

Şeful statului a menţionat că, în acelaşi timp, este datoria ţării noastre să continue să fie „un autentic furnizor de securitate şi prosperitate în regiune„, astfel încât Marea Neagră să devină o regiune în care pacea şi prosperitatea „nu mai pot fi supuse niciunei ameninţări„.

Aderarea României la spaţiul Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare. Locul României este în spaţiul Schengen, iar acest obiectiv trebuie să fie atins atât în baza performanţelor noastre recunoscute, cât şi ca o confirmare a faptului că Uniunea este capabilă să răspundă necesităţii de coeziune, rezilienţă şi securitate sporită.

Mai ales în actualul context este nevoie de cooperare loială, pe baze constructive, şi de consolidare a unei Uniuni fără fragmentări în interiorul său. Trebuie să transmiteţi cu şi mai multă fermitate mesajul că, în mod evident, România este parte a soluţiei şi contribuie direct şi tangibil la securitatea Uniunii. Faţă de toate acestea, avem aşteptarea legitimă de la toţi partenerii noştri europeni să demonstreze solidaritate„, a afirmat acesta.

News Moldova îți recomandă și ...   Ambasadorii Uniunii Europene au aprobat aderarea completă a României la Schengen, începând cu 1 ianuarie 2025

Iohannis a subliniat că, în ceea ce priveşte rolul ţării noastre în NATO, la summitul de la Vilnius România „şi-a atins toate obiectivele„.

Pentru orice ameninţare de securitate care ar putea afecta România, alianţa are, datorită adoptării noilor planuri de apărare, un răspuns pregătit pe măsură. Este creat şi cadrul necesar pentru aducerea grupurilor de luptă, inclusiv a celui din România, la nivel de brigadă, prin forţă de întărire, dacă situaţia o va impune. Totodată, vom accelera procesele legate de prepoziţionarea de echipamente. O repet, România şi cetăţenii săi beneficiază acum de cel mai înalt grad de securitate şi apărare din întreaga noastră istorie„, a arătat şeful statului.

News Moldova îți recomandă și ...   Încă două loturi ale Autostrăzii A7, deschise circulației începând cu 20 noiembrie 

Preşedintele Iohannis s-a referit, de asemenea, în discursul său adresat diplomaţilor români, şi la summitul „Iniţiativei celor Trei Mări”, pe care îl va găzdui la Bucureşti, pe 6 septembrie.

La summitul din 6 septembrie România are o serie de obiective, dintre care menţionez reconfirmarea rolului Iniţiativei de promovare a creşterii economice şi a interconectărilor strategice, inclusiv prin consolidarea şi rafinarea instrumentelor Iniţiativei şi redefinirea relaţiei Iniţiativei cu vecinătatea sa, reconfigurată geopolitic.

Fără a anticipa deciziile care vor fi luate la summit, se prefigurează şi lărgirea Iniţiativei cu un nou stat participant, Grecia, respectiv acordarea statutului de stat participant asociat Ucrainei şi Republicii Moldova„, a afirmat el.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top