fbpx
Connect with us

Legea pensiilor speciale, ADOPTATĂ în Senat. Ce susține Opoziția

20230329111421 - News Moldova

National

Legea pensiilor speciale, ADOPTATĂ în Senat. Ce susține Opoziția


Miercuri, Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat proiectul de lege al Guvernului privind pensiile speciale, în urma acordului coaliției PSD-PNL-UDMR asupra amendamentelor aduse acestuia

Proiectul urmează să fie supus votului Camerei Deputaților, care va fi forul decizional în această problemă.

Recalcularea pensiilor speciale a fost o condiție impusă României prin Planul Național de Redresare și Reziliență al Uniunii Europene și este vorba de 3 miliarde de euro. Proiectul de lege a fost analizat de Comisia Europeană și Banca Mondială, care au transmis mai multe observații.

Conform proiectului de lege, pensiile speciale nu pot depăși ultimul salariu primit, nu se pot cumula și cele care sunt mai mari decât salariul mediu vor fi impozitate diferențiat. Puterea a anunțat că a eliminat cinci sporuri din calculul pensiilor speciale, dar mai sunt multe altele. Proiectul a fost aprobat cu voturile PSD și PNL, iar amendamentele USR care prevedeau eliminarea tuturor pensiilor speciale și introducerea principiului contributivității au fost respinse.

Membrii USR au protestat și au susținut că sistemul de pensii speciale rămâne în vigoare. Excepție fac magistrații, pentru care opoziția a propus recalcularea pensiilor. Potrivit proiectului, cei aproximativ 10.000 de beneficiari vor plăti un impozit de până la 15% și nu vor putea cumula mai multe pensii speciale. De asemenea, pensia nu va putea depăși salariul primit la retragerea din activitate. Sindicaliștii din Apărare și Interne, invitați la discuții, au protestat vehement.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top