fbpx
Connect with us

Luca Niculescu: “Mediul de afaceri este cel mai bun aliat al României în parcursul către OCDE”

luca-niculescu:-“mediul-de-afaceri-este-cel-mai-bun-aliat-al-romaniei-in-parcursul-catre-ocde”

National

Luca Niculescu: “Mediul de afaceri este cel mai bun aliat al României în parcursul către OCDE”


Luca Niculescu 1 rotated e1678283841264 - News Moldova

Secretarul de Stat în Ministerul Afacerilor Externe și Coordonatorul Național pentru procesul de aderare a României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) le-a transmis membrilor comunității de afaceri româno-germane că sprijinul lor este foarte important pentru candidatura României la această organizație

Cu ocazia întâlnirii lunare a membrilor Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România), Luca Niculescu le-a vorbit participanților despre etapele procesului de aderare la OCDE, despre beneficiile calității de membru și potențialele colaborări cu mediul de afaceri pentru a impulsiona acest demers.

„Cred ca este foarte important ca subiectul OCDE să facă parte din temele de discuție pe care le aveți cu autoritățile române, ca dumneavoastră sa fiți atenți la procesul de aderare la OCDE, care va însemna și modificări legislative, pentru punctul dumneavoastră de vedere va fi important”, a explicat secretarul de stat.

El a menționat că oamenii de afaceri sunt primii care vor beneficia de pe urma investițiilor și a creșterii reputației României în domeniul comercial și de investiții. Totodată a invitat companiile de a participa împreună cu Federația Concordia a patronatelor românești la grupul de lucru ce va fi creat în viitorul apropiat pentru a dialoga cu OCDE.

Luca Niculescu si membrii AHK - News Moldova

Aderarea unui stat la OCDE este un proces lung și laborios și poate dura între trei și nouă ani, în funcție de ritmul în care se realizează reformele cerute de organizație. În prezent România a încheiat prima etapă, prin depunerea în decembrie anul trecut a Memorandumului Inițial, la aproape 18 ani de la depunerea cererii de aderare, în 2004.

„Motivele pentru care porțile nu se deschiseseră până acum pentru România aveau mai multe rațiuni: țineau de procese de extindere precedente care nu se încheiaseră încă, de considerente tehnice, câteodată de rațiuni politice sau geopolitice – pentru că era nevoie de unanimitatea celor 38 de state membre pentru deschiderea procesului de aderare, și vedem cât e de greu de obținut acest consens, și în alte cazuri” a adăugat Luca Niculescu.

În continuare România va fi evaluata de 26 de comitete ale OCDE și va trebui să lucreze pe 230 de instrumente juridice ale acquis-ului Organizației, la nivelul legislației, politicilor și practicilor interne. Printre dosarele relevante se numără: politica de mediu, care cuprinde o treime din totalul instrumentelor, economia digitală, investițiile, guvernanța corporativă a întreprinderilor de stat.

Spre deosebire de anii precedenți,


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top