fbpx
Connect with us

MApN a comunicat anularea licitației pentru achiziționarea corvetelor destinate Forțelor Navale Române

corvete - News Moldova

National

MApN a comunicat anularea licitației pentru achiziționarea corvetelor destinate Forțelor Navale Române


Potrivit anunțului oficial, autoritatea contractantă din cadrul MApN a decis anularea procesului specific asociat Programului de înzestrare esențial “Corvetă multifuncțională”, în urma evaluării realizate conform HG nr. 48 din 15 februarie 2018

Această hotărâre a fost fundamentată pe baza secțiunii B.I, punctele 4, literele f) și g), în concordanță cu dispozițiile secțiunii B.II, litera c), punctul 10, din HG nr. 48/2018. Motivul principal a fost faptul că ofertantul câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenul stabilit de autoritatea contractantă și nu s-au identificat resursele necesare pentru desemnarea ca fiind câștigător a operatorului economic de pe poziția următoare. Decizia de anulare a procesului licitației a fost transmisă celor trei ofertanți în ziua de marți, 8 august.

În luna iunie, ministrul Apărării Naționale a impus o sort de termen limită asocierii dintre firma franceză Naval Group și Şantierul Naval Constanţa pentru semnarea imediată a unui contract în valoare de 1,2 miliarde de euro, privind furnizarea a patru corvete Gowind 2500 cu propulsie hibridă diesel-electrică CODLAD și dotate cu armament european, inclusiv rachete MBDA pentru apărare anti-aeriană și anti-navă. Cu toate acestea, contractul încă nu a fost semnat.

News Moldova îți recomandă și ...   Un start-up românesc de tehnologie introduce primul sistem AI de coaching pentru echipe din lume, cu o investiție de aproape 300.000 de euro

Se vehiculează că neînțelegerile dintre compania românească Şantierul Naval Constanţa și Naval Group, o firmă franceză de stat, în legătură cu termenii asocierii, au condus la nesemnarea contractului. Pe lângă aceasta, anumite surse susțin că Naval Group a cerut constant sume mai mari, justificând că prețurile materiilor prime s-au majorat considerabil. De asemenea, compania românească ar fi fost nemulțumită de neîndeplinirea promisiunilor de investiții în valoare de 20 de milioane de euro din partea Naval Group. Mai mult, contractul conținea penalități semnificative, iar Naval Group ar fi insistat ca acestea să fie suportate în întregime de Şantierul Naval Constanţa, deoarece acesta construiește navele în cauză pentru Forțele Navale Române.

News Moldova îți recomandă și ...   Prețurile alimentelor de bază au scăzut cu până la 43% în prima săptămână a lunii august

S-a observat că discuțiile privind termenii asocierii dintre Naval Group și Şantierul Naval Constanţa sunt în derulare, însă niciun contract nu a fost încheiat până în prezent, ceea ce a dus la blocarea programului de înzestrare. Cu toate că MApN a acordat în repetate rânduri termene pentru semnarea contractului, acestea nu au fost respectate, iar programul rămâne în impas. În acest context, anterior, fostul ministru al Apărării, Vasile Dîncu, le-a acordat francezilor de la Naval Group patru termene pentru luarea unei decizii: februarie 2022, aprilie 2022, iulie-august 2022 și octombrie 2022, însă nu s-a ajuns la niciun acord.

Deși procedura ar fi impus ca, după nesemnarea contractului cu asociația Naval Group – Şantierul Naval Constanţa, MApN să se îndrepte către următorul clasat, compania Damen, care a oferit o ofertă confirmată de 1,25 miliarde de euro pentru corveta Sigma 10514 cu propulsie hibridă diesel-electrică și armament american, MApN nu a reușit să găsească fondurile necesare pentru a acoperi această propunere.

News Moldova îți recomandă și ...   Ciolacu: Putem atinge obiectivul aderării la OCDE printr-o abordare integrată la nivelul întregii administraţii!

Scopul acestui program de înzestrare vizează achiziționarea a patru corvete multifuncționale pentru Forțele Navale și achiziționarea muniției aferente. Aceste corvete sunt proiectate pentru a desfășura misiuni în domenii precum lupta împotriva amenințărilor aeriene, suprafeței și submarine, precum și pentru război electronic și sprijin cu foc la litoral. În cadrul acestui program, se prevede și modernizarea fregatelor Type 22 Regina Maria și Regele Ferdinand, achiziționate de România în perioada 2003-2004.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top