fbpx
Connect with us

Marius Nistor, după dezastrul de la examenul de titularizare: „Sistemul nu mai este atractiv. A dispărut orice fel de motivație!”

Marius Nistor, după dezastrul de la examenul de titularizare: „Sistemul nu mai este atractiv. A dispărut orice fel de motivație!” - News Moldova

National

Marius Nistor, după dezastrul de la examenul de titularizare: „Sistemul nu mai este atractiv. A dispărut orice fel de motivație!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele Federației Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a exprimat opinia că rezultatele examenului de titularizare reflectă, pe de o parte, corectitudinea acestui examen, dar și faptul că mulți candidați bine pregătiți nu sunt atrași de cariera didactică din cauza nivelului redus al salarizării.

„Sistemul nu mai este atractiv nici pentru cei care lucrează în momentul de faţă în domeniu, sunt mulţi colegi care părăsesc sistemul”, adaugă liderul sindical.

Legat rezultatele examenului de titularizare din acest an, care arată că peste jumătate dintre candidaţi au obţinut note sub șapte, preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că rezultatele arată că „este un concurs foarte corect”.

„Există o selecţie foarte riguroasă vizavi de titularizarea în sistemul de învăţământ preuniversitar, iar, pe de altă parte, un semnal de alarmă că cei mai bine pregătiţi studenţi, şi nu numai, nu se orientează către sistemul de învăţământ. Ştiţi foarte bine că, din toate datele, tinerii îşi doresc în momentul de faţă să aibă o salarizare decentă. Atâta vreme cât salarizarea este sub orice critică – chiar dacă în momentul de faţă au apărut modificări, există o posibilitate ca prin noua lege a salarizării această problemă să fie rezolvată, dar nu va fi rezolvată imediat – atâta vreme cât nu va exista o salarizare motivantă, categoric sistemul nu va fi atractiv. Sistemul nu mai este atractiv nici pentru cei care lucrează în momentul de faţă în domeniu, sunt mulţi colegi care părăsesc sistemul. A dispărut orice fel de motivaţie: şi profesională, şi din punct de vedere salarial”, a declarat Marius Nistor,.

El crede că dacă se măresc salariile din educaţie acum, rezultatele se vor vedea peste patru-cinci ani.

„Trebuie selectaţi cei care într-adevăr au vocaţie să lucreze în sistemul de învăţământ, pentru că sistemul de învăţământ a fost un sistem elitist. Or, ceea ce s-a distrus în peste 30 de ani, abia acum începi să corectezi”, a adăugat Marius Nistor.

Rezultatele examenului de titularizare pentru ocuparea posturilor didactice în învățământul preuniversitar, anunțate de Ministerul Educației, arată că peste jumătate dintre candidați au obținut note sub șapte. Mai exact, aceștia au obținut note între cinci și șapte, indicând niveluri de performanță variate.

De asemenea, în urma identificării unor abateri de la prevederile metodologiei de concurs, 26 de candidați au fost eliminați din sălile de examen pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu vor putea fi repartizați sau ocupa posturi didactice în anul școlar 2023-2024.

În ceea ce privește notele de top, 127 de candidați au obținut nota maximă, 10. Acești candidați au obținut performanțe remarcabile și demonstrează un nivel înalt de pregătire în domeniul didactic.

Aceste rezultate arată varietatea nivelurilor de performanță ale candidaților și necesitatea unei atenții continue asupra pregătirii și selecției cadrelor didactice. Este important ca sistemul educațional să ofere suport și resurse adecvate pentru dezvoltarea profesională a cadrelor didactice și să promoveze o cultură a excelenței în învățământul preuniversitar.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top