fbpx
Connect with us

Medicii de familie reclamă subfinanțarea din partea CNAS pentru serviciile medicale prestate

Medicii de familie reclamă subfinanțarea din partea CNAS pentru serviciile medicale prestate - News Moldova

National

Medicii de familie reclamă subfinanțarea din partea CNAS pentru serviciile medicale prestate

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Reprezentanții comunității medicale sunt în alertă, acuzând Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu respectă acordurile contractuale și întârzie plățile pentru serviciile medicale furnizate în octombrie

Această situație a generat o nemulțumire profundă printre medicii de familie, care afirmă că sumele primite acoperă doar în proporție de 60-70% din valoarea totală a serviciilor prestate, contrar înțelegerilor convenite bilateral.

Conform declarațiilor organizațiilor patronale ale medicilor de familie, această plată parțială reprezintă o încălcare a contractului și poate avea consecințe serioase asupra furnizării de servicii medicale de calitate. Mai mult decât atât, ei subliniază că această practică nu este un incident izolat, remarcând întârzieri similare de plată care au avut loc și în luna precedentă.

Într-un comunicat de presă, organizațiile medicilor de familie au avertizat CNAS și casele județene de asigurări de sănătate că, în absența unei rezolvări rapide a acestei situații, se va lua în considerare suspendarea totală a activității medicale planificate. Ei solicită clarificări și soluții imediate pentru asigurarea unei plăți corecte și la timp a serviciilor medicale prestate de către medicii de familie.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, recunoaște dificultățile financiare și lipsa banilor suficienți în bugetul CNAS. Acesta promite că bugetul va fi suplimentat treptat pentru a asigura finanțarea integrală a serviciilor medicale până la finalul anului. Rafila evidențiază, de asemenea, creșterea semnificativă a costurilor pentru materialele și medicamentele medicale și propune modificări în modalitatea de finanțare a spitalelor pentru a acoperi cheltuielile reale și pentru a garanta sustenabilitatea financiară.

În concluzie, situația actuală a generat tensiuni semnificative în sectorul medical, iar reprezentanții medicilor de familie își exprimă preocuparea față de impactul negativ asupra accesului pacienților la îngrijiri medicale esențiale, solicitând intervenția imediată a autorităților pentru remedierea acestei probleme.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top