fbpx
Connect with us

Ministerul Educației desființează Inspectoratele Școlare Județene. Vom avea, în schimb, direcții județene de învățământ

Ministerul Educației desființează Inspectoratele Școlare Județene. Vom avea, în schimb, direcții județene de învățământ - News Moldova

National

Ministerul Educației desființează Inspectoratele Școlare Județene. Vom avea, în schimb, direcții județene de învățământ

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministerul Educației din România a emis un ordin cu impact major asupra sistemului educațional, anunțând desființarea inspectoratelor școlare județene

Această schimbare va fi implementată începând cu data de 30 mai 2025, marcând o ajustare semnificativă în structura educațională a țării.

Conform noilor reglementări, instituțiile respective trebuiau inițial să își înceteze activitatea din septembrie 2023, conform prevederilor noii legi a educației. Cu toate acestea, măsura a fost amânată și va fi pusă în aplicare începând cu anul școlar următor. În același timp, va fi înființat Agenția Română pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), conform Ordinului de Ministru cu numărul 3.069.

Inspectoratele școlare județene vor fi înlocuite de direcții județene, care vor avea responsabilitatea de a monitoriza aplicarea legii în școli și licee. Acestea vor fi implicate în controlul, evaluarea și monitorizarea calității managementului și vor sprijini coordonarea structurilor din Ministerul Educației. De asemenea, vor avea rolul de a controla și coordona activitățile ministerului în aria județului de apartenență și de a monitoriza modul în care autoritățile publice locale îndeplinesc și asigură finanțarea școlilor și liceelor.

Pentru a-și îndeplini responsabilitățile, noile direcții județene vor avea personalitate juridică și vor fi subordonate Ministerului Educației. Bugetul necesar pentru implementarea acestor schimbări, inclusiv plata salariilor angajaților și finanțarea instituțiilor noi, va fi alocat din bugetul de stat.

Cu privire la angajații inspectoratelor școlare județene, aceștia vor fi detașați la birourile ARACIP. Potrivit legii, doar cei care au calitatea de titulari în sistemul de învățământ preuniversitar și o experiență de minimum 2 ani în activitatea de inspecție școlară vor putea să-și păstreze veniturile. În ceea ce-i privește pe ceilalți salariați, autoritățile nu au făcut precizări în momentul de față.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top