Connect with us

Ministerul Finanțelor supune dezbaterii publice Proiectul Ordonanței „trenuleț”: măsuri dure pentru bugetari, pensionari și copii

Ministerul Finanțelor supune dezbaterii publice Proiectul Ordonanței „trenuleț”: măsuri dure pentru bugetari, pensionari și copii - News Moldova

National

Ministerul Finanțelor supune dezbaterii publice Proiectul Ordonanței „trenuleț”: măsuri dure pentru bugetari, pensionari și copii

Ministerul Finanțelor a publicat în dezbatere publică Proiectul Ordonanței de urgență supranumit „trenuleț”, un set de măsuri restrictive care afectează direct salariile, beneficiile și alte drepturi financiare ale bugetarilor, pensionarilor și copiilor

Măsurile propuse au ca scop reducerea cheltuielilor bugetare pentru anul 2025, dar au stârnit deja îngrijorări în rândul mai multor categorii sociale.

Principalele măsuri propuse:

1. Încețarea salariilor bugetarilor:

  • Salariile, sporurile și indemnizațiile bugetarilor, inclusiv cele ale demnitarilor, vor rămâne la nivelul lunii noiembrie 2024.
  • Aceeași măsură se aplică și pentru angajații din administrația publică locală, care nu vor mai putea beneficia de majorări salariale.

2. Reducerea beneficiilor:

  • Bugetarii nu vor mai primi tichete de masă sau alte tipuri de tichete (cu excepția tichetelor de creșă), iar compensarea concediilor neefectuate va fi eliminată.
  • Primele, premiile și alte bonusuri sunt eliminate, cu excepția celor finanțate integral din fonduri externe nerambursabile.
News Moldova îți recomandă și ...   Tradiții și obiceiuri din Vinerea Mare, ziua morţii şi îngropării Domnului!

3. Ore suplimentare fără plată:

  • Munca suplimentară va fi compensată doar prin zile libere, nu prin plata orelor suplimentare.
  • Excepții: personalul militar, polițiștii, lucrătorii din penitenciare și salvamontiștii vor primi o majorare procentuală din soldă în cazul în care nu li se pot acorda zile libere.

4. Blocarea angajărilor:

  • Posturile vacante din sistemul bugetar vor fi blocate. Excepție fac doar posturile unice sau cele din domenii precum sănătatea ori proiectele finanțate din fonduri externe nerambursabile.

5. Fără ajutoare la pensionare:

  • Nu se vor mai acorda indemnizații sau alte beneficii la ieșirea la pensie, retragere sau încetarea raporturilor de muncă. Singura excepție o reprezintă cazurile de deces.
News Moldova îți recomandă și ...   Călin Georgescu și lecția pieței românești: Economia locală vs. supermarketurile străine

6. Încețarea pensiilor și alocațiilor:

  • Alocațiile copiilor și pensiile speciale nu vor fi indexate cu rata inflației pentru anul 2025.
  • Valoarea punctului de pensie va rămâne neschimbată, ceea ce va afecta puterea de cumpărare a pensionarilor.

Impact social:

Educație:

  • Tichetele sociale pentru sprijin educațional vor fi acordate doar dacă sunt finanțate din fonduri externe nerambursabile.
  • Bursele școlare nu vor fi majorate, iar studenții vor beneficia de reduceri de 90% la transportul intern pe rutele dintre localitatea de domiciliu și cea a instituției de învățământ.

Subvenții pentru partide politice:

  • Subvențiile pentru partidele politice vor fi reduse cu 25% față de nivelul actual.
News Moldova îți recomandă și ...   Klaus Iohannis și-a încheiat mandatul și s-a retras la Sibiu. Zece ani de președinție, sintetizați în 1.500 de pagini

Cercetare-dezvoltare:

  • Institutele care înregistrează pierderi nu vor putea efectua noi angajări sau majora salariile angajaților.

Investiții publice:

  • Proiectele finanțate prin programul „Anghel Saligny” și Compania Națională de Investiții vor fi prioritizate în funcție de criterii aprobate de Guvern.
  • Angajamentele legale pentru noi proiecte de investiții vor fi plafonate la 50% din valoarea creditelor de angajament disponibile pentru anul 2024.

Reacții și dezbateri:

Proiectul de ordonanță este supus dezbaterii publice, iar Ministerul Finanțelor așteaptă propuneri și observații din partea societății civile, a sindicatelor și a altor părți interesate. În contextul economic actual, aceste măsuri sunt văzute de unii ca fiind necesare pentru echilibrarea bugetului, în timp ce alții le consideră o povară excesivă asupra categoriilor vulnerabile.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top