fbpx
Connect with us

Ministerul Muncii a propuns legea pentru introducerea salariului minim european în România

Ministerul Muncii a propuns legea pentru introducerea salariului minim european în România - News Moldova

National

Ministerul Muncii a propuns legea pentru introducerea salariului minim european în România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministerul Muncii a lansat în dezbatere publică legea prin care se va institui salariul minim european în România, care trebuie să intre în vigoare cel târziu la data de 15 noiembrie 2024

Conform noii legi, salariul minim brut pe țară se va stabili în baza unui mecanism obiectiv, în conformitate cu orientările din Directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Detalii ale noii legi

Angajatorii nu vor putea menține un angajat pe salariul minim european pentru mai mult de 24 de luni, fiind obligați să ofere un salariu peste acest prag. De asemenea, angajații cu peste un an vechime și care sunt remunerați cu salariul minim vor primi o sumă suplimentară la momentul introducerii legii.

În prezent, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în România se stabilește prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor și patronatelor, cu excepția sectoarelor de activitate construcții, agricol și industria alimentară, care au un cadru specific de reglementare.

Legea urmărește stabilirea unui cadru la nivelul Uniunii Europene pentru a asigura salarii minime la un nivel adecvat, protejând astfel salariații printr-un salariu minim legal sau prin convenții colective. Directiva (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană trebuie transpusă în legislația națională până la 15 noiembrie 2024.

Mecanismul de stabilire a salariului minim

Conform Planului Național de Redresare și Reziliență, salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili printr-un mecanism obiectiv, în consultare cu partenerii sociali și ținând cont de acțiunile Uniunii Europene. Directiva prevede un mecanism de determinare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care include proceduri pentru stabilirea și actualizarea acestuia, bazate pe criterii obiective pentru asigurarea unui nivel de trai decent, reducerea sărăciei și promovarea coeziunii sociale.

Modificări aduse de noua lege

1. Articolul 160:
– Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri.
– Salariul de bază reprezintă componenta fixă a remunerației brute pentru munca prestată lunar.
– Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă garantată prin lege sau prin contracte colective.
– Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit anual prin hotărârea Guvernului pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și muncă.

2. Articolul 164:
– Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se va stabili și actualiza anual, după consultarea confederațiilor sindicale și patronale.
– Evaluarea salariului minim se va face în funcție de ponderea acestuia în câștigul salarial mediu brut și alți indicatori economici și sociali.
– Salariul minim brut pe țară garantat în plată nu poate fi negociat sub acest prag și poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă maximă de 24 de luni.
– Guvernul poate stabili majorări diferențiate ale salariului minim brut pe țară garantat în plată în funcție de nivelul de studii și vechimea în muncă.

Noua lege urmărește să asigure un nivel de trai decent pentru salariați și să promoveze coeziunea socială în conformitate cu directivele Uniunii Europene. Implementarea acesteia va fi un pas important pentru integrarea economică a României în Uniunea Europeană și pentru protejarea drepturilor angajaților.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top