fbpx
Connect with us

Ministrul Justiției a înaintat procurorului general cererile de URMĂRIRE PENALĂ împotriva fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

https www.cancan.ro wp content uploads 2023 11 Florin Citu Ioana Mihaila si Vlad Voiculescu - News Moldova

National

Ministrul Justiției a înaintat procurorului general cererile de URMĂRIRE PENALĂ împotriva fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă


În contextul Dosarului achiziției de vaccinuri anti-COVID, Ministrul Justiției a transmis procurorului general cererile de urmărire penală împotriva lui Florin Cîțu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă

Alina Gorghiu, Ministrul Justiției, a înaintat marți procurorului general solicitările de urmărire penală formulate de președintele Klaus Iohannis împotriva fostului premier PNL Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Demersul vine în contextul în care DNA a cerut ridicarea imunității în cazul celor trei foști membri ai Guvernului pentru a-i urmări penal într-un dosar referitor la achiziția de vaccinuri anti-COVID, fiind acuzați că ar fi cumpărat în plus față de cantitatea existentă și necesară peste 52,8 milioane de doze de vaccin Pfizer și Moderna, evaluată la peste un miliard de euro.

Ministerul Justiției a făcut acest anunț la o zi de la solicitarea formulată de Klaus Iohannis. DNA a transmis procurorului general un referat pentru formularea cererilor de urmărire penală împotriva celor trei persoane, pentru infracțiuni de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, inclusiv autorat și complicitate.

Conform procurorilor, achiziționarea excesivă de doze de vaccin în perioada ianuarie – mai 2021, în pofida suficienței dozelor deja contractate anterior datei de 1 ianuarie 2021 (37.588.366 doze), ar fi creat un prejudiciu adus bugetului statului în valoare de peste 1 miliard de euro, la care se adaugă TVA. Această acțiune ar fi fost făcută în lipsa documentelor sau analizelor care să ateste necesitatea unei astfel de achiziții, ținând cont că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de aproximativ 10,7 milioane.

Totuși, cifrele prezentate de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, diferă de cele din dosarul DNA. Rafila a menționat că România a stabilit obligații contractuale pentru 80 de milioane de doze de vaccin, din care a luat 35 de milioane, iar din acestea 10 milioane au expirat sau sunt în curs de distrugere.

În plus, există controverse legate de modul în care DNA a calculat prejudiciul, precum și de momentul achiziției vaccinurilor, care s-a făcut într-un context de incertitudine legată de durata pandemiei și de necesitatea reală a unui număr atât de mare de doze.

De asemenea, sunt menționate și alte țări care au cumpărat cantități semnificativ mai mari de vaccinuri decât au consumat, precum Suedia și Germania. Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a afirmat că deciziile privind achiziția de vaccinuri au fost luate exclusiv de premierul de atunci și a evidențiat că achiziția a fost o decizie în contextul incertitudinii legate de producția și nevoile reale de vaccinare.

El a subliniat că ancheta DNA reprezintă un malpraxis juridic și a sugerat că aceasta ar putea fi parte a unor acțiuni politice în preajma campaniei electorale, evidențiind că nu există dovezi de corupție în acest caz.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top