fbpx
Connect with us

Ministrul Rafila: „Anticipăm o scădere a cazurilor COVID în două săptămâni; masca nu va fi obligatorie”

Ministrul Rafila: "Anticipăm o scădere a cazurilor COVID în două săptămâni; masca nu va fi obligatorie" - News Moldova

National

Ministrul Rafila: „Anticipăm o scădere a cazurilor COVID în două săptămâni; masca nu va fi obligatorie”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a estimat că, în aproximativ două săptămâni, vom observa o scădere în trendul numărului de cazuri COVID-19. A subliniat că purtarea măștii de protecție nu va fi impusă, ci va fi doar o recomandare

Rafila a informat că avem în jur de 2.000 de cazuri zilnice, cu o creștere constantă în ultimele săptămâni, de la câteva sute la 2.000 de cazuri pe zi. Conform opiniei sale și a colegilor din domeniul Sănătății Publice, situația cu un număr semnificativ de cazuri ar urma să persiste încă două săptămâni, după care se anticipează o scădere a numărului de cazuri. S-au desfășurat ședințe operative cu spitalele din București și cu direcțiile de sănătate publică și spitalele din țară.

Ministrul a menționat că, în prezent, există suficiente paturi disponibile în spitale. A evidențiat că tulpinile circulante în prezent nu determină îmbolnăviri atât de severe. A subliniat, de asemenea, existența unui anumit nivel de imunitate, chiar dacă nu specific pentru variantele circulante. Mulți oameni au trecut prin boală sau s-au vaccinat, sau chiar ambele.

În ceea ce privește reintroducerea obligatorie a măștilor în spațiile aglomerate, ministrul a respins această idee. A explicat că nu se va impune din nou purtarea măștilor în spațiile aglomerate. Cu toate acestea, a recomandat celor care prezintă simptome de viroză respiratorie să poarte mască atunci când călătoresc cu mijloacele de transport în comun sau se află în spații închise.

Cu privire la vaccinul anti-COVID, Rafila a indicat că acesta reprezintă o opțiune pentru tulpinile mutate, fiind recomandat în special persoanelor cu comorbidități. A explicat că vaccinul disponibil în prezent a fost achiziționat la sfârșitul anului trecut special pentru aceste tulpini mutate și este deja adaptat pentru ele. A adăugat că acesta poate oferi un grad de protecție, în special pentru persoanele cu comorbidități, pentru a preveni formele grave ale bolii.

Ministrul a menționat și faptul că s-au achiziționat o cantitate semnificativă de vaccin, dar s-au administrat foarte puține doze. Contractul cu producătorul este unul de amploare, iar se examinează posibilitatea ca vaccinurile să fie disponibile în farmacii pentru cei care doresc să se vaccineze, astfel încât să nu se creeze prejudicii suplimentare bugetului de stat, care oricum este afectat. A subliniat că se vor purta discuții și negocieri cu Comisia pentru a găsi soluții în cadrul legislației actuale din România.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top