fbpx
Connect with us

Ministrul Rafila, despre strategia de vaccinare pentru populația din România până în anul 2030

aa68561757e39e2ae190dfafd964a22e - News Moldova

National

Ministrul Rafila, despre strategia de vaccinare pentru populația din România până în anul 2030


Strategia de vaccinare a Ministerului Sănătății pentru populația din România până în anul 2030 este acum finalizată și deschisă pentru dezbatere publică

Ministrul Rafila a abordat inițiativa de protest anunțată de către George Simion în fața Ministerului Sănătății împotriva strategiei de vaccinare.

276223106 395576449236489 604340769396415292 n - News Moldova

“Eu nu pot să vă explic ce gândeşte domnul Simion, nici nu îmi propun acest lucru, dânsul are o gândire complexă şi atunci nu pot să fac astfel de comentarii.

În mod evident, nici noi, ca şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, nici medicii care au lucrat la această strategie nu au adus nici măcar în discuţie această idee a obligativităţii vaccinării, ea nu se regăseşte nicăieri în text, dar asta nu înseamnă ca noi, ca şi profesionişti din domeniul sănătăţii, nu suntem datori să informăm corect publicul în ceea ce priveşte vaccinare.

Avem această datorie şi datorită profesiunii noastre, pe de o parte, dar şi din cauza scăderii acoperirii vaccinale în ultimii 15 ani în România, încât am ajuns la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte vaccinurile tradiţionale, care se administrează copiilor.

Ori, lucrul ăsta poate să afecteze serios sănătatea tinerei generaţii şi mi se pare absolut iresponsabil să induci, să transmiţi mesaje false, care nu sunt regăsite nicăieri în textul unui act normativ”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, potrivit Antena 3.

News Moldova îți recomandă și ...   Ștefan Godei, patronul azilelor groazei, era șofer la cabinetul Gabrielei Firea! Reacția ministrei

Ministrul a menționat, de asemenea, că instituția pe care o conduce, în colaborare cu Ministerul Educației, a formulat un ordin pentru a determina statutul elevilor vaccinați sau nevaccinați.

“Atunci când acoperirea vaccinală scade sub 90% din populaţia de copii, atunci virusul începe să circule, în comunităţi, mai ales, unde există copii nevaccinaţi, acest lucru se poate întâmpla.

Noi, ca să reducem riscurile pentru aceşti copii care sunt nevaccinaţi, am elaborat împreună cu Ministerul Educaţiei un ordin, foarte dezbătut, în care nu trebuie altceva decât să ştim statusul copilului, dacă este vaccinat sau nevaccinat, şi în funcţie de acest lucru, dacă apare un focar epidemic, de exemplu într-o şcoală, atunci copiii nevaccinaţi stau acasă până se încheie focarul.

Mi se pare o măsură de bun-simţ pentru a-i proteja, nu este vorba despre vreo condiţionalitate de a veni la şcoală. Nici vorbă despre asta. Dar dacă evoluează un focar epidemic, cât durează – o săptămână, zece zile – copilul stă acasă şi în felul ăsta este protejat şi nu se îmbolnăveşte dacă nu este vaccinat.

Mie mi se pare că toată discuţia asta este foarte periculoasă, iresponsabilă. Faptul că ea a fost abordată politicianist de un anumit partid politic mi se pare foarte grav pentru că noi discutăm acum nu despre opţiuni politice, discutăm despre sănătatea copiilor şi în plus, această strategie la care faceţi referire, se introduce şi am reuşit să facem acest lucru, acest concept al vaccinării oamenilor pe tot parcursul vieţii, absolut facultativ.

Cine doreşte se duce la medicul de familie, solicită o reţetă, obţine reţeta pentru vaccinul gripa, spre exemplu, care va fi compensat într-o proporţie mai mare sau mai mică în funcţie de tipul de afecţiune sau vârsta persoanei, fetele şi băieţii până la 18 ani primesc prescripţie pentru vaccinul HPV dacă părinţii lor doresc acest lucru.

De asemenea, femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 45 de ani vor putea să beneficieze de o anumită compensare a acestui vaccin, care este foarte scump”, a mai explicat ministrul Alexandru Rafila.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Sănătății a trimis Corpul de Control la Spitalul Bagdasar-Arseni, după inundație la secția de primiri urgențe!


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top