fbpx
Connect with us

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!”

alexandru rafila - News Moldova

National

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: „Vaccinarea nu este și nu va deveni obligatorie!”


Ministrul Rafila a subliniat faptul că actul medical al vaccinării rămâne opțional și consimțit și că niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie

În prezent, un Proiect de Hotărâre de Guvern care detaliază strategia națională de vaccinare pe termen scurt și lung se află în analiza interministerială, urmând a fi propus pentru adoptare în viitorul apropiat.

Această strategie își propune să asigure accesul la vaccinare pentru oricine, indiferent de vârstă, fără a impune obligații legale privind vaccinarea.

News Moldova îți recomandă și ...   Meteo, 31 august 2023. Vreme imprevizibilă în toată țara!

Printre elementele cheie ale acestei strategii se numără dreptul femeilor și adolescenților de a se vaccina împotriva virusului HPV (papiloma uman) gratuit, atunci când doresc și solicita prescripție de la medicul de familie.

interpol - News Moldova

„Strategia națională de vaccinare asigură acces echitabil pentru oricine, fără să impună vreo obligativitate.

Niciun act normativ elaborat de Ministerul Sănătății nu va impune vaccinarea obligatorie! Acest act medical nu este și nu va fi obligatoriu!

Proiectul de Hotărâre de Guvern care cuprinde strategia națională de vaccinare pentru următorii ani intră în analiza interministerială urmând să fie propus spre adoptare în viitorul apropiat.

Specialiștii din cadrul Ministerului Sănătății au specificat că actul normativ vine să ofere acces echitabil la vaccinare pentru oricine, oricând și la orice vârstă, dar subliniază că actul normativ nu are niciun fel de prevedere cu privire la obligativitatea vaccinării.

Femeile, adolescenții fete și băieți, se vor putea vaccina anti-HPV gratuit, numai dacă doresc și solicită medicului de familie prescripție.

Un alt obiectiv prevede pregătirea specialiștilor pentru a crește capacitățile acestora de a informa corect și complet publicul cu privire la avantajele vaccinării.

În școli, vaccinarea nu va fi obligatorie, dar va fi explicată și încurajată.

Prin ordin comun al ministrului Sănătății și cel al Educației sunt prevăzute măsuri care trebuie luate de unitatea de învățământ în situații epidemiologice speciale (de exemplu, focar de rujeolă).

În această situație, copiii nevaccinați trebuie să rămână la domiciliu, până la stingerea focarului, pentru a fi protejați împotriva bolii.” potrivit comunicatului emis de minister.

News Moldova îți recomandă și ...   Marcel Ciolacu, întâlniri cruciale cu patru miniștri la Palatul Victoria!


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top