Connect with us

Mircea Fechet, avizat favorabil pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului: “30 noiembrie este data stabilită pentru începerea implementării sistemului garanţie-returnare”

Mircea Fechet, avizat favorabil pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului: “30 noiembrie este data stabilită pentru începerea implementării sistemului garanţie-returnare” - News Moldova

National

Mircea Fechet, avizat favorabil pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului: “30 noiembrie este data stabilită pentru începerea implementării sistemului garanţie-returnare”

Deputatul PNL de Bacău, Mircea Fechet, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Mediului, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare de specialitate.

El a spus la audieri că data de 30 noiembrie este stabilită pentru implementarea sistemului garanţie-returnare în ţara noastră.

Am să mă refer la sistemul garanţie-returnare. Eu am început munca acelui proiect, am lăsat un draft la minister şi a fost depus un volum de muncă la Ministerul Mediului pentru acest program. Astăzi ne aflăm la un pas ca el să fie implementat. Data de 30 noiembrie este o dată stabilită cu foarte multă responsabilitate, atât din partea guvernului, din partea Ministerului Mediului, în dialog cu producătorii şi cu comercianţii. Mi-aş dori foarte mult să nu existe nicio problemă cu data de începere a programului. Eu consider că ministerul şi-a făcut partea lui de treabă, mai rămâne ca şi partenerii ministerului în implementarea acestui program să îşi facă partea lor de treabă. Deşi consider că, decât să înceapă cu stângul un anumit proiect, am putea să discutăm şi despre o amânare, acest proiect s-a amânat de atât de multe ori încât eu consider că nu e nevoie de o altă amânare”, a punctat Fechet.

News Moldova îți recomandă și ...   Prioritatea Energetică pentru România și Republica Moldova: Interconectările Suceava–Bălţi și Smârdan–Gutinaș–Strășeni

El a mai spus că nu are de gând să excludă sticla din acest sistem garanţie-returnare.

Dincolo de anumite presiuni care s-ar putea face, ministerul se va ţine de acest termen, dincolo de anumite presiuni pentru a scoate din SGR (sistem garanţie – returnare) anumite categorii de materiale, cum ar fi sticla. Vă spun că ministerul se va ţine de toate aceste categorii de materiale, nu avem în vedere să eliminăm nicio componentă. folosesc de acest prilej pentru a aduce în discie un subiect pe care cu siguranţă îl vom mai discuta în viitor şi anume despre ambalajul reutilizabil în care eu, de asemenea, cred foarte mult. În toate statele care au cifre bune la gestionarea deşeurilor găsim majoritatea băuturilor ambalate în astfel de ambalaje. Sticla se poate refolosi de zeci de ori cu un impact minor de mediu, faţă de gestionarea actuală în care fie ajunge pe groapă, fie ajunge la reciclare, este topită şi reciclată”, a declarat acesta.

News Moldova îți recomandă și ...   Școala Altfel și Săptămâna Verde vor fi transformate radical: Ministrul Educației, Daniel David, propune o abordare axată pe învățare reală, nu pe distracție

Fechet a spus că un alt subiect pe care îl va aborda atunci când va deveni ministru al Mediului este calitatea aerului, a apei şi a solului.

Calitatea aerului, apei şi solului este o preocupare nu doar în municipiul Bucureşti, dar în marile aglomerări urbane din România calitatea aerului este un lucru care îngrijorează şi care interesează din ce în ce mai multă populaţie. Aici nu doar că va trebui să avem în vedere faptul că Reţeaua naţională de monitorizare a calitătii aerului trebuie să funcţioneze, trebuie să funcţioneze în parametri normali, să transmită în timp real date atât Comisiei Europene, cât şi cetăţenilor, dar va trebui să găsim metode prin care să reducem poluarea, să scoatem cât mai multe maşini din centrul oraşelor, să scoatem cât mai multe autobuze poluante din tansportul public de persoane, de investit cât mai mult în fotovoltaice, în piste de biciclete”, a arătat ministrul propus pentru Mediu.

News Moldova îți recomandă și ...   Legea urșilor, modificată. Primarii vor putea dispune eliminarea lor, sărind peste anumite etape

Acesta a adăugat că Ministerul Mediului va transpune în anul 2030 strategia europeană privind biodiversitatea.

Vom încerca ca ariile naturale protejate să nu fie o pacoste pentru administraţia publică locală. Dimpotrivă, într-un parteneriat corect şi solid între administraţia publică locală, între Ageia Naţiona pentru Arii Naturale Protejate şi cu ONGurile eu cred că putem să schimbăm, pe de o parte, percepţia legată de arii naturale protejate şi, pe de altă parte, managementul efectiv al acestora”, a subliniat el.

Mircea Fechet a susţinuttema principală care guvernează astăzi Uniunea Europeană se referă la un mediu mai sănătos pentru cetăţeni şi la neutralitate climatică, până în 2050, iar legea privind protecţia climei este o prioritate a noului guvern.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top