fbpx
Connect with us

Mircea GEOANĂ, cu ocazia Zilei Naționale: „Toţi aparţinem unei singure naţiuni. Să-i dăm şansa unui nou început”

mircea-geoana-la-iasi:-„niciodata-in-istorie-romania-nu-a-cunoscut-un-moment-mai-favorabil-decat-acum”

National

Mircea GEOANĂ, cu ocazia Zilei Naționale: „Toţi aparţinem unei singure naţiuni. Să-i dăm şansa unui nou început”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


După ce Moldova şi Ţara Românească au devenit o singură ţară, sentimentul unităţii a crescut şi toate teritoriile locuite de români au început să vibreze, întrezărind posibilitatea realizării întregului vis”, a transmis secretarul general adjunct al NATO

Conştiinţa românilor de pretutindeni s-a încărcat cu realitatea acestui vis românesc total, iar, ceea ce până atunci nu exista nici măcar ca posibilitate, a devenit o datorie a tuturor. Şi astfel, Unirea cea Mare de la 1918 a devenit un proiect politic clar, gândit şi pregătit cu răbdare, în aşteptarea momentului favorabil, care a venit la timp, ca o vreme a culesului, pentru rodul crescut din sămânţa plantată de bonjuriştii de la 1848”, subliniază Mircea Geoană.
Oficialul NATO subliniază că evenimente precum Revoluția de la 1848, Primul Război Mondial, Primul Război al Crimeii, căderea Zidului Berlinului și 11 septembrie 2001 au deschis oportunități pentru România, exploatate de politicieni la momentul respectiv. Geoană adaugă că Mica Unire, Marea Unire, jocul dintre cele două blocuri și Consensul de la Snagov au reprezentat manifestări ale aceluiași instinct de oportunitate pentru elitele românești când contextul internațional a favorizat progresul Proiectului Național.

Mircea GEOANĂ, cu ocazia Zilei Naționale: „Toţi aparţinem unei singure naţiuni. Să-i dăm şansa unui nou început” - News Moldova

Însă, niciodată, de-a lungul existenţei României moderne, nu am avut ca astăzi, mai mult decât o alianţă militară, o apartenenţă la structuri de integrare atât de intime cu Occidentul. Dacă, până la intrarea în NATO şi în UE, România – în diversele sale întrupări statale cu geometrie variabilă, în funcţie de raportul de forţe între Marile Puteri – era mai degrabă o bucată importantă de geografie strategică, astăzi Occidentul instituţional este aici. Puterea noastră interioară, a românilor din ţară sau din diaspora, este dată de măsura în care vom avea capacitatea ca, după peste 30 de ani de când ne-am câştigat libertatea şi la aproape 20 de ani de când am intrat în lumea euroatlantică, să reîmbrăţişăm Ideea Naţională şi să vedem cu luciditate ce ne împiedică să ne atingem întreg potenţialul. Toţi aparţinem unei singure naţiuni, faţă de care avem obligaţia să ne strângem rândurile şi să-i dăm şansa unui nou început”, a încheiat Mircea Geoană.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top