fbpx
Connect with us

Mugur Isărescu „sprijină în totalitate” măsurile de austeritate pe care Guvernul dorește să le ia! „Eu am făcut reformă în 2000 și știu cum e!”

guvernatorul-bnr,-mugur-isarescu:-“ramanem-pe-crestere-economica,-dar-din-pacate-consumul-bate-in-continuare-investitiile”

National

Mugur Isărescu „sprijină în totalitate” măsurile de austeritate pe care Guvernul dorește să le ia! „Eu am făcut reformă în 2000 și știu cum e!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat miercuri că Banca Națională sprijină în totalitate un programul Guvernului de ajustare fiscală, susținând că e o decizie politică, nu fiscală.

„Sprijinim un program al guvernului de ajustare fiscală, ca să nu îi spun corecție, că sună mai grav. Pe ăsta îl sprijinim în totalitate. Cum va ieși e atributul guvernului, el are politica fiscală, noi vom lucra cu ea.

Personal, și colegii mei, și-au expus punctele de vedere legat de unele măsuri, uneori au fost taxați. Nu ne-am ferit să ne spunem punctele de vedere, dar nu vrem să creăm acum încă un tărăboi. Nu avem în față decizii tehnice.

S-a pronunțat Consiliul Fiscal pe diverse probleme fiscale, avem raport al Băncii Mondiale, avem discuții cu UE.

Decizia e politică, nu tehnică. Nu puteți să mă întrebați pe mine, sunt o instituție a statului cu mandat precis.

Guvernul trebuie să facă ajustare și consolidare, dar să asigure și stabilitatea și coeziunea socială. Fără stabilitate politică și coeziune socială nu putem avea stabilitate financiară.

Decizia politică nu e ușoară, e treabă grea, eu am făcut reformă în 2000 și știu cum e.

Problema României e mult mai serioasă fiscal decât se discută pe bucățele, țara vrea servicii publice de calitate, autostrăzi, școli de calitate, spitale și sănătate, dacă le aduni ajungi la 40 – 50% din PIB. Acum sunt mai mult de 40% și vrem să le acoperim cu 27% din venituri? Treabă grea.

Nu putem face multe recomandări. Discutăm cel mult de un pachet care să fie echilibrat, să ajute țara, să dea inflația în jos, să corecteze deficitele”, a declarat Isărescu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top