fbpx
Connect with us

Nicolae Ciucă nu-și va da demisia încă! Rămâne premier până la soluționarea grevei profesorilor!

Nicolae Ciucă nu-și va da demisia încă! Rămâne premier până la soluționarea grevei profesorilor! - News Moldova

National

Nicolae Ciucă nu-și va da demisia încă! Rămâne premier până la soluționarea grevei profesorilor!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Nicolae Ciucă va rămâne în funcția de premier, iar rotativa guvernamentală va fi amânată din cauza grevei profesorilor.

Liderul PNL a anunțat că coaliția va continua dialogul cu sindicatele din învățământ, iar până când problemele vor fi soluționate, membrii guvernului nu își vor depune mandatul, ci vor rămâne în funcție până la sfârșitul grevei.

„Am preluat mandatul de prim-ministru într-o perioadă similară cu cea de acum și am putut atunci să găsim soluții pentru criza sanitară, din energie, conflictul din Ucraina, inflația și împreună coaliția de guvernare am reușit să depășim aceste crize succesive. Ne-am asumat cu responsabilitate și am identificat soluții pentru toate problemele. Guvernul pe care îl conduc are o susţinere politică, parlamentară consolidată. Am căzut cu toţii de acord că singura şansă este să stabilim o coaliţie stabilă, ceea ce am şi realizat. Am putut să gestionăm şi criza energetică, efectele inflaţiei şi efectele războiului din Ucraina”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Astăzi ar fi trebuit să îmi depun mandatul în condițiile în care situația se menținea la un anumit echilibru. Ținând cont de faptul că așa cum am găsit soluții, nu am dat înapoi din fața responsabilității, după discuțiile pe care le-am avut în coaliție, am decis să continuăm dialogul cu sindicatele din învățământ, să menținem acest dialog să găsim soluții pentru problemele cadrelor didactice şi să facem în așa fel încât împreună cu dumnealor să găsim soluții, dar nu se pot rezolva printr-o singură decizie, sunt probleme acumulate în 30 de ani.

Suntem de asemenea conștinenți de nevoia de a ridica nivelul de salarizare a cadrelor didactice la nivelul de recunoaștere pentru ceea ce înseamnă haina de profesor în România. Este foarte clar că ne dorim cu toții ca viitorul acestei țări să aibă predictibilitate. Viitorul ține de educația copiilor noștri. Toate acestea se fac prin asigurarea unui cadru cât mai bine așezat și cât mai complex în ceea ce privește atât dotarea tehnică a sistemului de învățământ cât și specializarea cadrelor didactice, precum și ptrin-un nivel de salarizare. Doar că în acest moment, făcând apel la rațiunea cadrelor didactice, nu ne putem asuma ca printr-o măsură unidirecțională să dezechilibrăm întreg bugetul de stat. Vom continua să menținem dialogul cu sindicatele, le-am pus în față toate datele cât se poate de onest. Sperăm să ajungem la o soluție pentru protestul pe care l-au declanșat”, a declarat premierul Ciucă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia privind amânarea rotativei guvernamentale este „cea corectă”.

„Această guvernare nu este doar despre stabilitate, ci este și despre asumare. Eu am spus încă de săptămâna trecută, înaintea discuțiilor politice trebuie să ne asumăm împreună rezolvarea problemelor majore din societate. Este o decizie pe care ne-o asumăm împreună, împreună o să continuăm, eu reprezentând Legislativul, dumneavoatră reprezentând Executivul.

O să încercăm să rezolvăm asceastă problemă, dar trebuie să avem și echilibrul de a găsi argumentele cele mai prielnice, și împreună ne-am asumat că în programul de guvernare prioritatea 1 sunt profesorii și sistemul de sănătate. Cred că este decizia corectă să nu intrăm în decizii politice până nu rezolvăm greva profesorilor. Urmând să găsim împreună ulterior calendarul pentru rotație”, a declarat liderul social-democraţilor, Marcel Ciolacu.

Kelemen Hunor: Am decis împreună să continuăm în această formulă

„Ne-am asumat îmrepună această responsabilitate, în continuare cred că este nevoie de predictibilitate și responsabilitate. În această perioadă de când suntem la guvernare am avut „multe incendii”. Cu o mână am stins incendiile, cu alta am construit.

Problemele din sistemul de învățământ sunt cunoscute pentru guvern si pentru coaliţie, rezolvarea e în mâna guvernului, a parlamentului, și trebuie făcut etapizat. Aseară am decis împreună să continuăm în această formulă cu Nicolae Ciucă premier și să dăm răspuns așa cum își dorește societatea și cum ne-am asumat în programul de guvernare.

Eu sunt optimist, avem o șansă uriașă, România în acest deceniu va traversa, la capătul drumului vom avea o societate mult mai dezvoltată, cu instituții stabile. Această responsabilitate nu o vom plasa în altă parte ci doar în aceast formulă pe care ne-am asumat-o”, a declarat Kelemen Hunor, liderul UDMR.

Rotativa va fi amânată din cauza grevei din Educaţie

Aflat joi la Sibiu, Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că procedurile pentru rotativa guvernamentală ar trebui să înceapă în cursul zilei de vineri, dar doar dacă se încheie greva din Educaţie. ”Nu cred că se va face rotaţia în timpul unor negocieri”, a adăugat şeful statului.

Joi seară, Guvernul a propus sindicaliștilor din domeniul educației o creștere a veniturilor personalului nedidactic cu aproximativ 9% în medie, precum și acordarea a două prime în valoare de 500 de lei fiecare, în lunile iunie și octombrie. Aceste măsuri vizează un număr de 55.000 de angajați, conform declarațiilor purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. De asemenea, pentru personalul didactic și didactic auxiliar sunt prevăzute prime în valoare de 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 de lei în luna octombrie. Cărbunaru a prezentat și noile drepturi pe care Legile Educației, care vor intra în vigoare de la 1 septembrie, le vor aduce angajaților din învățământul preuniversitar și universitar.

„Aş spune că e o ofertă complet neinspirată! (…) Ceea ce a oferit Guvernul în această seară este acelaşi lucru cu ce s-a întâmplat aseară. Nu se mai numesc vouchere, ci primă. Suma este aceeaşi. Este departe de ceea ce noi am cerut astăzi”, a fost reacţia liderului sindical Simion Hăncescu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top