fbpx
Connect with us

Nicolae Ciucă pare să cedeze în favoarea profesorilor: „Am început o regândire echitabilă a salarizării!”

premierul-ciuca:-„angajarile-in-sistemul-bugetar-vor-fi-temporar-inghetate-pe-durata-acestui-an,-exceptie-facand-doar-sanatatea-si-educatia.”

National

Nicolae Ciucă pare să cedeze în favoarea profesorilor: „Am început o regândire echitabilă a salarizării!”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Primul-ministru  Nicolae Ciucă a transmis, luni, un mesaj de Ziua Învăţătorului, în care a subliniat impostanta educaţiei pentru viitorul copiilor, dar s-a referit şi la realitatea actuală din învăţământul românesc.

”Trecem printr-un moment de răscruce”, a afirmat premierul, făcând, din nou, apel la dialog şi la rezolvarea situaţiei generate de greva din educaţie.

”Greva din sistemul de învăţământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect şi deschidere la consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ şi prin soluţiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. Toţi ne dorim un cadru favorabil unui învăţământ de calitate, sens în care ne-am angajat şi am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis şi partenerilor de discuţii. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate şi realism, prioritizând resursele necesare”, a mai afirmat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, ”Guvernul a demonstrat permanent implicare în ceea ce priveşte susţinerea unui învăţământ accesibil şi de calitate în România”.

”Am deblocat posturile în educaţie, pentru a nu afecta calitatea actului de învăţământ din cauza numărului insuficient de profesori.  Majorările salariale deja decise  de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echităţii în sistemul de salarizare în noua grilă”, a mai transmis Ciucă.

Premierul a conștientizat că învățământul românesc se confruntă cu provocări și probleme actuale. A făcut referire la infrastructura școlară deficitară și la necesitatea de a atrage și reține profesori talentați și motivați. El a subliniat că soluționarea acestor probleme reprezintă o prioritate și că guvernul se angajează să facă eforturi susținute pentru îmbunătățirea sistemului de învățământ.

”Ministerul Educaţiei are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiţi în construcţia de noi creşe, grădiniţe, şcoli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea şi digitalizarea unităţilor de învăţământ. Adaugăm acestora şi finanţările de la bugetul naţional şi prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condiţiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanţă”, se mai arată în mesajul premierului.

Premierul Nicolae Ciucă a făcut un apel către toți actorii implicați în educație – profesori, elevi, părinți și autorități – să colaboreze pentru a construi un sistem de învățământ puternic și adaptat nevoilor și aspirațiilor societății noastre. El a subliniat că numai prin eforturi comune putem asigura o educație de calitate, care să pregătească noile generații pentru provocările și oportunitățile viitorului.

„Formarea tinerelor generaţii este o responsabilitate perpetuă, la care dascalii contribuie alături de familie şi de întreaga societate. Ultimii 30 de ani din istoria României au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar perioada pandemiei şi evoluţia digitală au adus transformări şi provocări majore cărora toţi trebuie să le facem faţă. Oriunde ne aflăm ca poziţie socială sau instituţională, suntem părinţi, bunici sau cunoaştem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educaţie”, a mai transmis premierul.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top