fbpx
Connect with us

Noi negocieri între PSD și PNL pentru stabilirea calendarului alegerilor din acest an

Noi negocieri între PSD și PNL pentru stabilirea calendarului alegerilor din acest an - News Moldova

National

Noi negocieri între PSD și PNL pentru stabilirea calendarului alegerilor din acest an

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


PSD și PNL se întâlnesc, în această după-masă, într-o ședință a coaliției pentru a încerca să ajungă la un acord privind calendarul alegerilor din acest an. Principalul punct de dezbatere este dacă vor comasa alegerile locale prevăzute în toamnă cu cele europarlamentare, stabilite să aibă loc în 9 iunie

Termenul limită pentru acest acord este unanim acceptat ca fiind ziua de marți, 20 februarie. După această dată, nu va mai fi timp pentru modificări legislative necesare pentru stabilirea calendarului electoral. Surse din PNL au declarat pentru G4Media că mai multe acțiuni ale Guvernului și Parlamentului sunt necesare pentru a face procedura legală, inclusiv finalizarea modificărilor din Codul Administrativ până pe 11 martie.

Deoarece conform calendarului vechi, alegerile locale erau stabilite pentru septembrie, orice mutare a acestora în iunie ar necesita reducerea termenului limită de înscriere în cursa electorală de la șase la trei luni. Această modificare este esențială pentru a respecta drepturile electorale, inclusiv dreptul de a candida și de a fi ales.

Aceasta reprezintă a treia rundă de negocieri între cele două formațiuni aflate la guvernare. Discuțiile au intrat în impas luni, deoarece PNL dorește doar comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în timp ce PSD insistă să fie incluse în discuție toate alegerile, inclusiv comasarea alegerilor parlamentare cu turul doi de la prezidențiale.

În plus, coaliția trebuie să se decidă asupra unui candidat comun la alegerile prezidențiale. PSD dorește ca acesta să fie din partea lor, argumentând că succesul liberalilor la europarlamentare depinde de comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. În schimb, PNL susține că nu a pledat niciodată pentru comasare și își rezervă dreptul de a merge la alegeri cu un candidat propriu în cazul în care nu se ajunge la un consens.

Tensiunile dintre cele două partide au atins cote alarmante, PNL amenințând chiar că ar putea ieși de la guvernare. Ca răspuns, premierul Ciolacu a afirmat că își va depune mandatul dacă acest lucru se întâmplă. O posibilă ieșire de la guvernare a PNL ar putea duce la o atacare a alegerilor din opoziție, însă demisia din funcția de premier ar putea avea consecințe mai grave pentru PSD într-un an crucial cu patru runde de alegeri.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top