Connect with us

Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii vor putea fi vaccinați împotriva virusului sincițial respirator începând cu această toamnă

Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii vor putea fi vaccinați împotriva virusului sincițial respirator începând cu această toamnă - News Moldova

National

Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii vor putea fi vaccinați împotriva virusului sincițial respirator începând cu această toamnă

Începând din sezonul toamnă-iarnă, cele mai vulnerabile categorii la acest virus, copiii foarte mici și vârstnicii, vor putea beneficia de un vaccin care îi va proteja împotriva infecțiilor severe cauzate de virusul sincițial respirator (RSV)

Acest virus sincițial respirator este o infecție sezonieră care revine pe tot parcursul anului, cu vârfuri epidemice în special în lunile de toamnă, iarnă și primăvară, adică din octombrie până în aprilie. RSV reprezintă o cauză semnificativă a infecțiilor acute ale tractului respirator inferior, în special la sugari și copiii foarte mici.

La nivel global, se estimează că acest virus este responsabil pentru aproximativ 33 de milioane de cazuri acute ale infecțiilor tractului respirator inferior, determinând aproximativ 3 milioane de spitalizări și, în perioada copilăriei, contribuind la până la 199.000 de decese. Cele mai multe dintre aceste decese (aproximativ 97% din totalul deceselor înregistrate în 2019) au avut loc în țările cu nivel socio-economic scăzut.

De regulă, virusul sincițial respirator cauzează simptome ușoare asemănătoare răcelii comune la adulți, care se recuperează în mod obișnuit în 1-2 săptămâni. Cu toate acestea, la nou-născuți și la vârstnici, acest virus poate avea consecințe severe.

Cei mai expuși la riscul de îmbolnăvire gravă includ prematurii, sugarii cu vârsta de până la 6 luni, copiii sub 2 ani cu afecțiuni pulmonare cronice sau boli cardiace congenitale, precum și diverse categorii de copii cu imunosupresie de diferite cauze sau deficite neurofuncționale, cum ar fi cele care pot determina dificultăți în înghițire sau eliminarea mucusului acumulat în căile respiratorii.

News Moldova îți recomandă și ...   CFR Călători beneficiază de 12 rame electrice noi pentru îmbunătățirea transportului feroviar interregional

În majoritatea cazurilor, copiii sub 2 ani trec prin infecții cu RSV fără simptome majore sau cu forme ușoare ale bolii, cu excepția situațiilor în care prezintă riscuri suplimentare. Rata de spitalizare pentru bronșiolită sau pneumonie cauzată de infecția cu RSV la copiii sub 2 ani este de 1-2% dintre cei infectați. Sugarii mai mici de 6 luni pot prezenta frecvent iritabilitate, scăderea apetitului, apnee și febră intermitentă.

Deși unii copii pot beneficia de îngrijiri de susținere, cum ar fi ventilația mecanică, pe timpul spitalizării, în cazul absenței altor condiții de risc, majoritatea se recuperează în câteva zile. Cu toate acestea, statisticile la nivel mondial arată că unul din 50 de decese la copiii cu vârsta între 0 și 5 ani și unul din 28 de decese la copiii cu vârsta între 1 lună și 6 luni sunt atribuite infecției cu RSV.

La vârstnicii cu vârsta de 65 de ani și peste, riscul de a dezvolta infecții severe cauzate de RSV este mai mare. Anual, se pot înregistra între 6.000 și 10.000 de decese în rândul acestor grupuri de adulți, pe lângă cele 60.000-160.000 de spitalizări. Persoanele cu boli cardiace sau pulmonare cronice și pacienții cu imunosupresie sunt expuși unui risc crescut de complicații severe cauzate de RSV. Simptomele respiratorii pot varia în intensitate, dar riscul de complicații pulmonare și de agravare a afecțiunilor lor de bază reprezintă un factor de prognostic nefavorabil, inclusiv deces.

News Moldova îți recomandă și ...   Când se împodobeşte, de fapt, bradul de Crăciun. Multă lume nu ştie!

În acest context, în luna iunie s-a lansat primul vaccin pentru protecția persoanelor în vârstă împotriva RSV, urmat în scurt timp de primul vaccin pentru imunizarea copiilor foarte mici. Această decizie de autorizare a vaccinului a fost luată pe baza unor recomandări pozitive de la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), iar ambele vaccinuri au primit aprobarea și din partea Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite.

De asemenea, se consideră că vaccinarea mamei în timpul sarcinii poate asigura o imunizare naturală pasivă a sugarilor, prin transmiterea anticorpilor materni transplacentar. La șase luni de la naștere, se recomandă vaccinarea copiilor cu risc crescut pentru a-i proteja împotriva virusului sincițial respirator. În plus, se recomandă vaccinarea adulților cu vârsta de peste 60 de ani, în special celor cu afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, precum și persoanelor cu imunosupresie cauzată de diverse condiții.

Decizia de autorizare a vaccinului s-a bazat pe rezultatele a două studii clinice de fază 3. Primul studiu a implicat 3.695 de femei gravide între săptămânile 24-36 de sarcină, care au primit vaccinul, și 3.697 de femei gravide care au primit un placebo. Evaluarea rezultatelor a arătat că vaccinul a

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul Educației, Daniel David, susține modul în care predau profesorii duce la un abandon școlar ridicat

fost eficace în reducerea gravității infecției din tractul respirator inferior în primele 180 de zile după nașterea copiilor.

Al doilea studiu a inclus 18.488 de persoane cu vârsta de cel puțin 60 de ani care au primit vaccinul și 18.479 de persoane care au primit placebo. Acest studiu a confirmat, de asemenea, eficacitatea vaccinului în reducerea gravității infecției, cu criterii de evaluare care implicau cel puțin 2 simptome.

Cele mai frecvente reacții adverse observate la femeile gravide care au primit vaccinul au inclus durere la locul administrării, migrene și dureri musculare. La persoanele în vârstă, s-a raportat, în general, durere la locul administrării vaccinului.

În concluzie, vaccinul pentru protecția împotriva virusului sincițial respirator va fi disponibil și în România. Recomandarea este să discutați cu medicul curant înainte de a lua decizia de a vă vaccina, indiferent dacă sunteți gravidă, nou-născut sau adult cu vârsta de peste 60 de ani sau cu afecțiuni de sănătate menționate.

Sursă: Informațiile au fost preluate dintr-un interviu cu Prof. Univ. Dr. Doina Azoicăi, Șef disciplină Asistența primară a stării de sănătate și Epidemiologie, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top