fbpx
Connect with us

O mare companie producătoare de mobilă taie ilegal padurile

o-mare-companie-producatoare-de-mobila-taie-ilegal-padurile

National

O mare companie producătoare de mobilă taie ilegal padurile

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


taieri ilegale paduri - Moldova Invest

O nouă investigație efectuată de voluntarii de mediu de la Agent Green scoate la iveală mai multe nereguli făcute de compania de mobilă IKEA în România.

Potrivit organizației Agent Green, compania suedeză este implicată în peste 50 de incidente deîncălcări ale legislației românești în șapte păduri. În răspunsul lor, reprezentanții companiei susțin că practicile IKEA se conformează celor mai înalte standarde.

Ancheta realizată de Agent Green s-a concentrat pe șapte păduri din România, care sunt deținute de compania INGKA, proprietarul care controlează peste 300 de magazine IKEA din întreaga lume.

De exemplu, în pădurea Penteleu din Buzău, care face parte dintr-o zonă protejată din rețeaua Natura 2000, voluntarii susțin că nu s-a efectuat o evaluare adecvată pentru a determina impactul tăierilor asupra mediului, așa cum prevede legislația Uniunii Europene.

În plus, voluntarii afirmă că s-au falsificat datele referitoare la vârsta medie a mai multor parcele. Mai precis, păduri cu o vârstă de peste 150 de ani au fost înregistrate în documente ca fiind mai tinere, astfel încât să fie propuse pentru tăiere. Această practică a condus la neîndeplinirea condițiilor legale necesare pentru a fi recunoscute ca păduri virgine sau cvasivirgine și, implicit, au fost excluse de la protecția strictă.

Gabriel Păun, președintele Agent Green: „Parcelă cu parcelă rad tot. Nu doar în Penteleu și peste tot, indiferent că e arie protejată sau indiferent că a avut un statut de protecție mai bun sau indiferent că pădurile sunt foarte valoaroase. Au făcut drumuri forestiere ca un împâienjeniș în întreaga pădure, pe pante absolut ilegale, care duc la eroziune. S-a lucrat pe vreme de sol îmbibat cu apă, ceea ce este ilegal din punct de vedere al legislației de protecție a mediului”.

Agenția Agent Green a mai semnalat nereguli și la Fetești, Suceava. Pădure deținută de Ingka în apropierea unei arii protejate. Această locație a stârnit interesul nostru din cauza autorizării tăierilor în pădurile mixte. Conform legislației românești, tăierile la ras sunt permise în mod excepțional doar în plantațiile de molid și în pădurile considerate neviabile comercial sau degradate. În această situație, există suspiciuni că au fost aprobate ilegal tăieri la ras în pădurile mixte sănătoase pentru a justifica exploatarea lemnului la o vârstă mult mai tânără decât cea permisă de lege (85 de ani în loc de 120 de ani). Se presupune că aceste tăieri la ras au fost planificate și aprobate în mod incorect de către firma responsabilă pentru amenajamentul silvic pe zece ani. Chiar și proiectul nou de Cod Silvic al României, aflat în prezent în Parlament, recunoaște impactul negativ al tăierilor la ras și își propune să interzică categoric acest tip de lucrări forestiere în toate ariile protejate din țară.

…la Popești, Iași

În ceea ce privește pădurea din apropierea localității Popești, județul Iași, observațiile făcute de Agent Green pe baza imaginilor din satelit au fost confirmate în timpul investigației pe teren. În special, s-a constatat că într-o locație central


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top