fbpx
Connect with us

Pensia medie lunară a CRESCUT cu 0,4% în comparație cu trimestrul precedent

Pensia medie lunară a CRESCUT cu 0,4% în comparație cu trimestrul precedent - News Moldova

National

Pensia medie lunară a CRESCUT cu 0,4% în comparație cu trimestrul precedent

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Pensia medie lunară a atins suma de 2.117 lei în trimestrul al treilea al acestui an, înregistrând o creștere de 0,4% în comparație cu trimestrul precedent, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS)

Pensia medie lunară a fost calculată luând în considerare sumele destinate tuturor categoriilor de pensionari – inclusiv cele de asigurări sociale, invaliditate, urmași etc. – plătite de casele de pensii, potrivit INS.

În trimestrul 3 din 2023, numărul mediu de pensionari a fost de 4,979 milioane de persoane, în creștere cu 1.000 față de trimestrul 2, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,601 milioane de persoane, cu o creștere de 3.000 de persoane.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a fost de 2.007 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limita de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 50,4%, aceeași valoare ca și în trimestrul precedent. Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent a fost de 99,0%.

Comparativ cu trimestrul 3 din 2022, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 17.000 de persoane, iar cel al pensionarilor de asigurări sociale de stat a înregistrat o scădere de 2.000 de persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au înregistrat creșteri de 14,1%, respectiv 13%, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

Ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari a fost deținută de pensionarii de asigurări sociale, iar pensionarii de asigurări sociale de stat au reprezentat 92,4% din totalul acestora. Pensionarii de asigurări sociale pentru limita de vârstă au avut o pondere predominantă de 80%, urmați de pensionarii cu pensii de urmași (9,8%) și pensionarii cu pensii de invaliditate (8,1%). Pensionarii cu pensii anticipate parțial și cu pensii anticipate au avut ponderi mai mici, respectiv 2% și 0,1%.

Raportul dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 8 la 10 la nivel național, prezentând variații semnificative în profil teritorial, de la 4 pensionari la 10 salariați în București și județul Ilfov, la 14 pensionari la 10 salariați în județul Vaslui și 15 pensionari la 10 salariați în județul Teleorman.

Pensia medie lunară de asigurări sociale de stat a variat semnificativ în profil teritorial, cu un ecart de 1.079 lei între valoarea minimă și maximă. Cele mai mici valori ale pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat au fost înregistrate în județele Botoșani (1.588 lei) și Vrancea (1.598 lei), în timp ce cele mai mari valori au fost în județul Hunedoara (2.667 lei) și în București (2.547 lei).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate în trimestrul 3 din 2023 a fost de 1,148 milioane de persoane, distribuite în sistemul asigurărilor sociale de stat (22,5% din total), sistemul pentru agricultori (65,2% din total) și sistemul militar (2,8% din total).


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top