fbpx
Connect with us

PERCHEZIȚII și ACUZAȚII de FRAUDĂ de 23.000.000 de LEI la un fond care administrează pilonul II de PENSII

BRD e1656664600955 - News Moldova

National

PERCHEZIȚII și ACUZAȚII de FRAUDĂ de 23.000.000 de LEI la un fond care administrează pilonul II de PENSII


Cu supraveghere din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi cu rapoarte semnate de auditori de calibru precum Deloitte şi EY, o societate care administrează economiile de bătrâneţe ale câtorva sute de mii de români este zilele acestea în centrul celei mai mari fraude financiare din România de la colapsul Fondului Naţional de Investiţii (FNI) din 2000 încoace: prejudiciu de 23 mil. lei la BRD Pensii

„Ieri, 30 iunie 2022, poliţiştii Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Sector 1, cu sprijinul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, pune în aplicare 48 de mandate de percheziţie domiciliară, 80 de mandate de aducere şi 32 de ordonanţe de ridicare înscrisuri la adrese din Bucureşti şi judeţele Ilfov, Teleorman, Constanţa, Tulcea, Olt, Prahova, Dâmboviţa, Sibiu, Braşov, Vâlcea, Vrancea şi Gorj, într-o cauză penală privind săvârşirea infracţiunii de delapidare.

În fapt, la începutul lunii mai 2022, administratorii unui fond privat de pensii, asociat unei unităţi bancare, au sesizat lipsa unor documente justificative pentru operaţiuni de debitare a unor conturi de depozit, în cuantum de aproximativ 22 de milioane de lei.”, se arată în comunicat.

News Moldova îți recomandă și ...   Membrii sindicatelor din Ministerul Muncii amenință cu GREVA GENERALĂ din cauza condițiilor de muncă și salariilor inechitabile

BRD Pensii susține că a descoperit nereguli încă din 13 mai la cheltuielile administratorului şi că a luat imediat măsuri. Şi ASF spunea în mai, când a aplicat amenzi şi a retras aprobarea de CEO a Alinei Andreescu, că au fost încălcate „evidenţa situaţiilor contabile ale administratorului“.

Un eveniment fără precedent pentru industria fondurilor de pensii private din România, care a ajuns la active de circa 90 mld. lei, adică aproximativ 8% din produsul intern brut (PIB) şi circa 8 milioane de salariaţii, a început joi 30 iunie 2022, când Poliţia Capitalei a anunţat zeci de percheziţii şi descinderi în 12 judeţe într-un dosar de delapidare la BRD Pensii Private.

News Moldova îți recomandă și ...   Impactul OUG 82/2023 asupra industriei jocurilor de noroc din România

Cel mai probabil cei acuzaţi au creat depozite fictive din care au retras sume în contul unor servicii şi bunuri fictive.

BRD e1656664600955 - News Moldova

„În urma probatorului administrat a reieşit faptul că sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor de delapidare (726 de acte materiale), complicitate la delapidare, fals intelectual, uz de fals şi fals în declaraţii, fapte ce au fost reţinute în sarcina a 15 persoane fizice, dintre care doi angajaţi din cadrul unei unităţii bancare şi şapte persoane juridice“. 

Joi, 30.06.2022, după anunţul Poliţiei Române, BRD Pensii a venit cu o reacţie prin care a anunţat că acţionarii companiei (Sogecap cu 51% şi BRD Soc Gen cu 49% – n.red) au acoperit suma care face obiectul investigaţiilor iar activitatea se desfăşoară în mod normal.

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul României a aprobat un acord de finanțare de 600 de milioane de euro pentru Autostrada A7 Ploiești – Pașcani

„Precizăm că deţinerile participanţilor la fondurile de pensii Pilon 2 şi 3, administrate de SAFPP, precum şi activele acestora, care sunt păstrate la o bancă depozitară şi sunt separate prin lege de fondurile proprii ale administratorului, nu au fost şi nu sunt afectate în niciun fel de această situaţie“. BRD Pensii menţionează că administratorul şi BRD Groupe Societe Generale sunt două entităţi juridice diferite şi niciun angajat al băncii nu a fost implicat în această situaţie.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top