fbpx
Connect with us

Persoanele vulnerabile din România vor beneficia de un sprijin financiar din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Ce valoare are si cine sunt beneficiarii

marcel-bolos:-'masurile-bancii-mondiale-sunt-imposibil-de-adoptat!'-–-moldova-invest

National

Persoanele vulnerabile din România vor beneficia de un sprijin financiar din partea Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Ce valoare are si cine sunt beneficiarii


În anul 2023, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) are planificat să ofere sprijin financiar din fonduri europene pentru a ajuta românii vulnerabili să acopere costurile facturilor de energie în valoare de 700 de lei de două ori pe an

Cardurile pentru acest ajutor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, în timp ce listele cu beneficiari vor fi elaborate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

De asemenea, din aceleași fonduri europene, MIPE va continua să finanțeze un program de acordare a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei la fiecare două luni, pe întreg parcursul anului 2023, pentru achiziționarea de alimente și mese calde.

Aceste măsuri vin în contextul în care prețurile la energia electrică și gazele naturale au crescut semnificativ în ultima perioadă, cu peste 600% și respectiv 535%, afectând puternic bugetele gospodăriilor. Tarifele pentru energia termică în sistem centralizat au atins și ele niveluri ridicate, de peste 400 lei/Gcal.

News Moldova îți recomandă și ...   A început Postul Crăciunului. Practici și credințe populare în această perioadă

Din cauza acestor creșteri semnificative ale costurilor cu energia, mai mult de 30% din venitul unei gospodării cu un venit mediu lunar de 2.000 de lei per membru este alocat pentru a acoperi facturile de energie. În plus, aceste majorări ale prețurilor la energie au dus la creșterea prețurilor bunurilor de consum, ceea ce a determinat ca peste 50% din bugetul unei astfel de familii să fie destinat asigurării hranei.

Guvernul României, prin intermediul Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, intenționează să acorde sprijin financiar pentru a compensa aceste creșteri de costuri, asigurându-se că populația vulnerabilă beneficiază de ajutoare pentru încălzire și alimente. Detaliile acestor măsuri sunt prevăzute în două proiecte de Ordonanță de Urgență, care au fost publicate pentru consultare pe site-ul MIPE.

News Moldova îți recomandă și ...   Comandamentul energetic de iarnă, convocat de urgență! Ministrul BURDUJA: "Peste 170 de echipe de intervenție active în teren"

Ministrul Marcel Boloș a subliniat importanța acestor măsuri în contextul actual, în care România se confruntă cu numeroase provocări. Aceste ajutoare vor contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții persoanelor vulnerabile și la reducerea riscului de excluziune socială.

Sprijinul pentru costurile cu energia va consta într-o sumă nominală de 1.400 de lei, care va fi acordată în două tranșe de câte 700 de lei fiecare. Aceste sume vor putea fi folosite până la sfârșitul anului 2023 și se vor distribui gospodăriilor vulnerabile pentru a acoperi costurile cu energia electrică, termică, gazele naturale, buteliile, lemnele pentru foc, păcura, peleții și alte materiale de încălzire.

Beneficiarii eligibili pentru aceste ajutoare includ pensionari cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei, persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venituri similare, familiile cu copii, familiile monoparentale și persoanele care primesc ajutor social conform Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.

News Moldova îți recomandă și ...   Parlamentul a adoptat legea ”agriculturii pe verticală”. Fermierii urbani vor putea accesa fonduri europene

Cardurile de energie, pe care beneficiarii le vor folosi pentru achitarea facturilor, vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar fondurile pentru acordarea acestor ajutoare vor fi asigurate de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Pentru noii beneficiari introduși de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în cadrul actualizării listelor, vor fi emise suporturi electronice noi.

În situația celor mai recente liste transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale în anul 2023, distribuția și alimentarea cardurilor electronice nou emise pot fi efectuate până la data de 31 martie 2024.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top