fbpx
Connect with us

Poziția Ministrului Sănătății, Alexandru RAFILA, cu privire la TRAGEDIA de la Botoșani

alexandru rafila - News Moldova

National

Poziția Ministrului Sănătății, Alexandru RAFILA, cu privire la TRAGEDIA de la Botoșani


Rafila a evidențiat divizarea sistemului medical românesc, cu medici dedicați și alții refuzând consultații. Acesta a subliniat că intenționează să schimbe acest sistem

”Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament.

Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie.

Noi tot timpul discutăm de obligaţii. Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia.

Pacientul trebuie să fie, într-adevăr, în centrul atenţiei personalului medical.

Se întâmplă peste tot aşa şi aceste cazuri cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani crează foarte mari frustrări şi lipsă de încredere în sistemul de sănătate (…)

E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România”, a susținut Alexandru Rafila, duminică seară, la Digi 24 citat de news.ro.

Rafila a menționat că există două aspecte distincte în sistemul medical al țării, unul reprezentat de medicii dedicați și devotați, iar celălalt de profesioniști care ignoră pacienții.

News Moldova îți recomandă și ...   „Marele Plan” al lui Marcel Ciolacu! Cum vrea premierul să facă economii de 6-8 miliarde de lei?

Ministrul a subliniat că dorește să aducă schimbări în acest aspect, în special după incidentele precum cele din Urziceni și Botoșani, care creează lipsă de încredere în sistemul de sănătate.

”După ce s-a întâmplat la Botoşani, ne-am întâlnit cu toate instituţiile care au diverse responsabilităţi în administrarea actului medical, mai puţn Colegiul Medicilor, sper să vină şi dânşii la aceste discuţii pentru că dacă nu schimbăm modul de control al calităţii serviciilor medicale”, a menționat Alexandru Rafila.

News Moldova îți recomandă și ...   Multinaționalele din România vor plăti impozit 1% pe cifra de afaceri! - MOLDOVA INVEST

Criticii au fost îndreptate și către Colegiul Medicilor, pe care Rafila l-a acuzat că nu a reacționat adecvat în urma cazului de la Botoșani, unde o femeie gravidă nu a primit asistență medicală.

El a subliniat necesitatea unei schimbări în controlul calității serviciilor medicale și a atras atenția asupra importanței implicării tuturor instituțiilor responsabile.

Rafila a explicat că există sprijin politic pentru schimbarea sistemului medical și că intenționează să abordeze problema descentralizării din ultimii 14 ani, care a dus la inegalități în calitatea serviciilor medicale.

”Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani… sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului.

Pentru oameni e clar că Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea sănătăţii oamenilor din România, chiar dacă din punct de vedere legal, în timp au tot fost pasate atribuţiile Ministerului Sănătăţii.

Nu am putut decât să trimitem Inspecţia Sanitară şi să dăm amenzi. Nu cred că oamenii aşteaptă amenzi (…)

Trebuie să punem la punct un mecanism care să genereze interes pentru pacienţi şi să nu mai ajungem în situaţia refuzului acordării serviciilor medicale”, a susținut Rafila.

News Moldova îți recomandă și ...   Potențialul industriei eoliene din România: oportunități și avertismente din partea CEO-ului Wind Europe, Giles Dickson

Acesta a evidențiat responsabilitatea Ministerului Sănătății în asigurarea sănătății populației și a subliniat necesitatea creării unui mecanism care să încurajeze servicii medicale de calitate și să prevină refuzul acordării acestora.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top