fbpx
Connect with us

Premierul CIOLACU: „Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri”

National

Premierul CIOLACU: „Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri”

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Premierul Marcel Ciolacu a evidențiat două chestiuni critice în dezbaterea de la Ministerul Justiției, subliniind nevoia unui răspuns ferm și imediat

„Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri”, a subliniat el, adăugând că această luptă nu va fi pierdută decât dacă este abandonată.

A evidențiat, de asemenea, o a doua problemă care necesită o reacție puternică și imediată în cadrul unei dezbateri de la Ministerul Justiției.

Premierul a menționat că ridicarea MCV reprezintă un pas important, dar a subliniat importanța stabilirii unor noi priorități strategice clare.

„Cred că astăzi societatea aşteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm şi foarte direct cu privire la două probleme uriaşe: drogurile şi evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale şi ezitant. Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri. Toate instituţiile de forţă şi cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activităţii”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a subliniat că „nu este de acord cu ideea că statul a pierdut bătălia cu drogurile la categoria adulţi”.

„Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi. Şi nu avem acest drept. Nu putem să închidem ochii şi să vedem cum şi mai multe vieţi sunt distruse şi mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă. La fel cum cred că trebuie să acţionăm mult mai dur în ceea ce priveşte proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Şi vă spun ceva: strategii am tot avut de-a lungul timpului. Sunt pline sertarele instituţiilor de strategii şi analize legate de droguri. Însă realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noştri au acces imediat. Drogurile au depăşit chiar porţile şcolilor, iar dacă nu realizăm asta acum vom avea generaţii întregi pierdute”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a spus că a observat păreri şi acţiuni îndreptate împotriva tinerilor care ajung din diverse motive să consume droguri.

„Vă spun doar atât: fără destructurarea reţelelor de traffic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor. Am ajuns să blocăm instanţele cu tot felul de dosare pentru consum, care în final se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiţi. Nu cred că suntem în direcţia corectă. Trebuie să depăşim clişeul de acum câţiva ani că România era o ţară de tranzit. Nu mai este. Şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile reţele şi pe marile clanuri. Avem nevoie de acţiune imediată şi de coordonare între instituţii. Traficul de droguri este rădăcina răului! De aici începe totul şi aici trebuie să acţionăm cu foarte mult curaj. Să acţionăm, nu să reacţionăm! Cred că aceasta este aşteptarea legitimă a întregii societăţi”, a declarat premierul.

Premierul a subliniat, de asemenea, că o altă problemă majoră care necesită o reacție fermă și imediată este lupta împotriva evaziunii fiscale.

„10 la sută din PIB – peste 150 de miliarde de lei – adică mai mult decât tot bugetul de pensii al României, sunt drenate anual prin tot felul de metode şi în loc să ajungă în bugetul statului ajung în buzunarele unor infractori. În viitorul pachet de măsuri, pe care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament, una dintre direcţiile principale de acţiune va viza combaterea evaziunii fiscale. Sunt măsuri de prevenire şi combatere a activităţilor economice ilicite, dar şi pentru consolidarea disciplinei financiare, contabile şi fiscale. De asemenea, vom reglementa unele măsuri privind factura electronică, vom creşte cuantumul unor sancţiuni contravenţionale şi vom introduce noi fapte care ar urma să fie sancţionate prin amenzi sau penal”, a punctat premierul Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai precizat și că: „este cel mai ambiţios plan de combatere a evaziunii fiscale din ultimii ani”.

„Am rugămintea ca toate instituţiile statului să pună umărul pentru ca acest lucru să fie un succes. Sunt convins că toţi cei care au atribuţii pe această zonă vor trata lucrurile cu seriozitate, astfel încât să reuşim împreună să reducem semnificativ evaziunea fiscală şi să avem mai mulţi bani la buget pentru străzi, şcoli şi spitale”, a completat el.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top