fbpx
Connect with us

Provocări majore pentru dezvoltarea eolienelor offshore în România: costurile cresc iar dezvoltatorii mari renunță

eoliene pe mare - News Moldova

National

Provocări majore pentru dezvoltarea eolienelor offshore în România: costurile cresc iar dezvoltatorii mari renunță


În ciuda angajamentului pentru eolienele offshore, România se confruntă cu costuri crescute iar dezvoltatorii mari renunță din cauza scăderii profitabilității

„Este important să investim numai atunci când cerințele noastre de rentabilitate sunt îndeplinite”, a punctat Anna Borg, directorul executiv al Vattenfall.

„Dezvoltatorii de energie eoliană offshore nu vor investi dacă economia proiectelor nu funcționează”, a avertizat Rebecca Williams.

Una dintre întrebările-cheie este cum va evolua prețul energiei electrice în această situație. Pe de o parte, pentru a menține viabilitatea proiectelor eoliene offshore, ar putea fi necesară o creștere a prețului energiei pentru a compensa costurile crescute de dezvoltare și a asigura o rentabilitate adecvată pentru dezvoltatori. Pe de altă parte, există posibilitatea ca această creștere a prețului să afecteze consumatorii finali, ceea ce ar putea ridica îngrijorări cu privire la facturile de energie mai mari.

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul se pregătește să taxeze și mai dur veniturile nedeclarate!

O altă soluție posibilă ar fi acordarea de subvenții suplimentare din partea guvernului pentru a sprijini dezvoltatorii în fața costurilor crescute. Cu toate acestea, aceasta ridică întrebarea cum va gestiona statul aceste subvenții și de unde vor proveni fondurile necesare pentru a le finanța, fără să aducă noi sarcini asupra consumatorilor sau asupra bugetului public.

De asemenea, se pune problema impactului asupra atingerii obiectivelor de energie curată. Dezvoltarea capacităților eoliene offshore este esențială pentru a ajunge la obiectivele de reducere a emisiilor de carbon și pentru a contribui la producția de energie curată în viitor. Cu toate acestea, în fața costurilor crescute și a incertitudinilor din piață, există riscul ca ritmul de dezvoltare să fie încetinit sau chiar să apară situații în care proiectele nu pot fi finalizate.

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul pregătește un plan amplu de REORGANIZARE BUGETARĂ și măsuri fiscale pentru redresarea economică - MOLDOVA INVEST

De asemenea, este important de menționat că, în contextul european și mondial, dezvoltarea eoliană offshore este un proces necesar pentru atingerea obiectivelor de energie regenerabilă și limitarea încălzirii globale. Cu toate acestea, provocările cu care se confruntă România în acest domeniu sunt similare cu cele întâlnite în alte țări, ceea ce poate duce la o presiune asupra guvernelor pentru a găsi soluții adecvate.

În final, este esențial să se găsească un echilibru între susținerea dezvoltării parcurilor eoliene offshore, menținerea unui preț rezonabil pentru consumatori și atingerea obiectivelor de energie curată, fără a pune în pericol stabilitatea economică a țării sau a întârzia tranziția către sursele de energie regenerabilă. Este o provocare complexă care necesită o abordare prudentă și colaborare între sectorul privat, guvern și comunitatea energetică.

News Moldova îți recomandă și ...   Ligia Deca s-a înscris în PNL! Vezi ce filială a ales ministrul Educației!


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top