Connect with us

Rainbow Map 2022: ROMÂNIA ocupă locul 41 din 49 în privința respectării drepturilor persoanelor LGBTI

National

Rainbow Map 2022: ROMÂNIA ocupă locul 41 din 49 în privința respectării drepturilor persoanelor LGBTI

Cel mai recent studiu lansat de ILGA-Europe, Rainbow Map and Index 2022, plasează România pe ultimele locuri din spațiul european în privința respectării drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transgender, intersex

Rainbow Map este un studiu anual care evaluează 49 de țări europene, printre care și România, cu privire la situația juridică și politică pentru persoanele LGBTI. Studiul analizează perioada ianuarie – decembrie 2021 și oferă o imagine de ansamblu cu privire la ce s-a întâmplat în cursul anului la nivel național, regional și internațional cu privire la progresele și regresele înregistrate în privința drepturilor omului pentru persoanele LGBTI din Europa. 

Situația României rămâne una îngrijorătoare, ocupând poziția 41 din cele 49 de țări cuprinse în acest studiu, cu un scor total de 18% în privința drepturilor de care se bucură în prezent persoanele LGBTI din țară. Față de anul 2021, România înregistrează o scădere în clasament, anul trecut aflându-se pe locul 38.

Scăderea României în clasament este cauzată de acțiunile anti-LGBTI înregistrate în cursul ultimelor luni. Printre acestea se numără și acțiunile la nivel legislativ, precum proiectul de lege inițiat de UDMR  prin care se urmărește mutilarea Legii drepturilor copilului 272/2004, blocând accesul la informații și educație a adolescenților și tinerilor cu privire la orientare sexuală și identitate de gen în România.

Proiectul de lege atacă grav libertatea de exprimare, iar printre consecințele grave pe care le-ar avea o astfel de lege se numără posibilitatea interzicerii evenimentelor publice ale comunității LGBTI și a materialelor de presă despre persoane LGBTI.

Libertatea de întrunire a comunității LGBTI ar putea fi anulată, mai ales marșurile de tip PRIDE, având în vedere că pe domeniul public, la acel moment, s-ar putea afla și minori.

De asemenea, activitatea ONG-urilor care sprijină și promovează drepturile persoanelor LGBTI ar putea fi interzisă, sub falsul pretext al protecției minorilor și ar putea să le fie interzis să vorbească despre problemele cu care se confruntă persoanele LGBTI în spațiul public, nu ar mai putea publica materiale, cărți de specialitate sau analize juridice.

Printre problemele semnalate de studiu în cazul României se numără și lipsa unui cadru legal previzibil pentru recunoașterea legală a genului, fapt subliniat și de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care a constatat o încălcare a articolului 8 din Convenția Europeană privind dreptul la viață privată și de familie în cazul X și Y v România.

De asemenea, România nu oferă protecție juridică cuplurilor de același sex prin parteneriat civil și nici prin căsătorie, iar drepturile parentale ale părinților LGBTI nu sunt recunoscute.

Dreptul la întrunire a fost pus în pericol vara anului trecut, atunci când Primăria Municipiului București refuzase inițial să avizeze Marșul Bucharest Pride, revenind ulterior asupra deciziei.

Asociația ACCEPT a obținut anul acesta la Curtea de Apel București anularea parțială a HG 826/2021, Hotărârea Guvernului României în baza căreia a fost aplicată amenda primită de Teodora Ion-Rotaru, directoarea executivă ACCEPT România, pentru organizarea Marșului Bucharest Pride 2021.

De asemenea, Curtea de Apel București a admis excepția de neconstituționalitate ridicată de Asociația ACCEPT cu privire la Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Instanța a constatat că HG 826/2021 restrânge libertatea de întrunire în mod abuziv și nejustificat, limitând numărul de participanți la 500 de persoane pentru demonstrațiile civice, în contextul în care evoluția răspândirii virusului COVID-19 înregistra o scădere semnificativă la nivel național.

„Hotărârea Curții de Apel București demonstrează că Asociația ACCEPT a avut dreptare în disputa cu MAI din 2021. Am fost diligenți și am anunțat autoritățile că trebuie să găsească o posibilitate prin care dreptul comunității LGBTI la liberă întrunire să fie respectat, chiar și în condițiile unor limitări de sănătate publică.

Pentru noi a fost inadmisibil să vedem cum în vara lui 2021 toate tipurile de adunări publice, mai puțin protestele și demonstrațiile civice, puteau fi organizate cu un număr nelimitat sau puțin restricționat de participanți.

Comunitatea LGBTI și-a exercitat un drept constituțional și am demonstrat că o lege strâmbă propusă de politicieni vremelnici nu poate sta în calea drepturilor noastre.

Vom demonstra asta și în fața CCR, unde avem încrederă că judecătorii constituționali vor apără drepturile noastre fundamentale, precum dreptul la liberă exprimare și cel de întrunire și asociere.”, a declarat Teodora Ion-Rotaru, directoare executivă ACCEPT România.

Anul acesta, Bucharest Pride va avea loc în perioada 1-9 iulie. Cea de-a 17-a ediție a Bucharest Pride va celebra puterea comunității LGBTIQ+ și a aliaților sub sloganul „Strong Together. Love Together” printr-o serie de întâlnirii comunitare, expoziții, filme, spectacole de teatru și dans, concerte, conferinţe, evenimente în aer liber.

Marșul Bucharest Pride 2022 este programat pentru sâmbătă, 9 iulie, pe traseul Calea Victoriei. Asociația ACCEPT, organizatorul evenimentului, a agreat atât data cât și traseul marșului cu autoritățile din București.

O altă problemă la nivelul României semnalată de studiul Rainbow Map este faptul că persoanele LGBTI se confruntă în România cu grave probleme de acces la servicii medicale. Persoanele trans au acces foarte limitat și, în multe cazuri, nesigur la tratamente esențiale, cum sunt cele cu estrogeni și testosteron.

Un exemplu în acest sens este cazul testosteronului injectabil care nu este comercializat în farmaciile din România, singurul tratament cu testosteron disponibil în mod legal în circuitului farmaceutic fiind unul pe bază de gel, la un preț ridicat, rămânând de multe ori inaccesibil pentru persoanele trans.

Începând din iulie 2021, posesia, comercializarea și achiziționarea de testosteron este criminalizată și se pedepsește cu o amendă de până la 15.000 RON pentru posesie și până la șapte ani de închisoare pentru introducerea de testosteron din străinătate.

De asemenea, studiul notează și întreruperile frecvente de tratament pentru persoanele care trăiesc cu HIV, tratament care trebuie asigurat  gratuit de statul român. Cu toate acestea, studiul notează și aspecte pozitive, precum îmbunătățirea percepției publice asupra comunității LGBTI, citând cercetarea sociologică publicată în 2021 de ACCEPT.

Deși contextul european este îngrijorător, iar democrațiile din Europa devin din ce în ce mai fragile, studiul notează o nouă dinamică în spațiul european cu privire la îmbunătățirea cadrelor juridice și protejarea persoanelor LGBTI în unele țări. Totodată, studiul observă că unele state care înregistraseră progrese importante în privința drepturilor LGBTI în prezent coboară în clasament, în timp ce alte state riscă să urmeze precedentul țărilor în care drepturile LGBTI sunt instrumentalizate pentru câștiguri politice.

„Este încurajator să vedem că mai multe guverne au ales în mod activ să ia măsuri reale în ultimele 12 luni pentru a promova egalitatea persoanelor LGBTI și, ca rezultat, că studiul arată diferit într-un mod pozitiv în comparație cel de anul trecut. În fața atacurilor anti-LGBTI care rămân răspândite în toată Europa, salutăm mobilizarea reînnoită a unui număr tot mai mare de politicieni și oficiali guvernamentali pentru a face ceea ce este necesar pentru a îmbunătăți viața persoanelor LGBTI. Este cu siguranță nevoie de mai mult pentru a consolida această dinamică ascendentă în anul viitor”, declară Evelyne Paradis, director executiv ILGA-Europe.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in National

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top