fbpx
Connect with us

Raluca Turcan anunță începerea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori politice comuniste în PATRIMONIUL UNESCO

Raluca Turcan anunță începerea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori politice comuniste în PATRIMONIUL UNESCO - News Moldova

National

Raluca Turcan anunță începerea demersurilor oficiale pentru înscrierea fostelor închisori politice comuniste în PATRIMONIUL UNESCO

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a comunicat că a purtat o discuție detaliată cu privire la inițierea demersurilor oficiale pentru includerea fostelor închisori comuniste – Sighet, Pitești, Jilava, Râmnicu Sărat și Făgăraș – în lista Patrimoniului Mondial UNESCO

Fostele închisori comuniste – Sighet, Piteşti, Jilava, Râmnicu Sărat şi Făgăraş – reprezentative pentru fenomenul opresiunii comuniste, sunt locuri simbol, păstrătoare ale memoriei victimelor regimului totalitar. În cursul zilei de ieri, am avut o discuţie aplicată privind iniţierea demersurilor oficiale pentru înscrierea lor în Patrimoniul Mondial UNESCO. Astfel, ne asigurăm că fostele închisori comuniste nu vor fi uitate, că vor fi păstrate şi puse în valoare, că se vor menţine în timp ca spaţii ale memoriei, învăţării şi reflecţiei”, scrie într-o postare de pe facebook Raluca Turcan.

Ministerul Culturii, prin colaborarea Institutului Național al Patrimoniului și a partenerilor implicați, a elaborat o foaie de parcurs ce include obiective științifice și administrative clare, având ca scop completarea în conformitate cu cerințele UNESCO a dosarului pentru înscrierea în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, a declarat Raluca Turcan.

În noiembrie 2023, ministrul Culturii, Raluca Turcan, a informat că împreună cu echipa de specialiști de la Institutul Național al Patrimoniului, se lucrează la pregătirea dosarului pentru înscrierea fostelor închisori comuniste în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, cu planificarea depunerii acestuia în luna ianuarie.

Înscrierea în Patrimoniul Mondial UNESCO a fostelor închisori comuniste reprezintă o obligaţie a noastră ca decidenţi ai statului român de a recunoaşte o rană în istoria recentă a României şi o rană în istoria mondială. Fostele închisori comuniste corespund din perspectiva identităţii şi semnificaţiei obiectivelor incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Chiar din primele zile de mandat am urmărit clasarea închisorii Piteşti, a Memorialului Piteşti în categoria monument istoric, pentru a completa celelalte închisori care erau clasate ca monument istoric. Împreună cu echipa de specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului pregătim dosarul ca, în ianuarie, aceste foste închisori comuniste să fie incluse în Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”, își declara Turcan intențiile.

Ea a evidențiat că în închisorile Făgăraș, Pitești și Râmnicu Sărat, precum și la Fortul 13 Jilava, indivizi care pledau pentru libertate, drepturi individuale, democrație, respect față de ceilalți și egalitate de tratament au fost supuși unei distrugeri nemiloase prin tortură.

Există patru închisori în care acei care militau pentru principii precum libertatea, drepturile individuale, democrația, respectul față de ceilalți și egalitatea de tratament au fost pur și simplu – îmi este dificil să găsesc cuvântul cel mai potrivit pentru a descrie acele momente – distruși. Fie că au fost afectați fizic sau psihic pe viață din cauza torturii la care au fost supuși. (…) Aș încheia această mărturisire despre un proiect la care țin, exprimând răspunsul pe care l-am primit de la cei implicați din partea închisorilor atunci când am întrebat cum s-a întâmplat. Răspunsul a fost: oameni needucați, indivizi rudimentari care au ajuns în poziții importante. Cred că acest mesaj ar trebui să fie emblematic pentru tânăra generație și de aceea insist ca aceste foste închisori să devină instituții muzeale, oferind o relatare a ceea ce s-a petrecut într-o țară europeană nu cu mult timp în urmă”, a subliniat Raluca Turcan.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top