fbpx
Connect with us

Record absolut la Finanţe în luna ianuarie: împrumuturi de 11 miliarde de euro

record-absolut-la-finante-in-luna-ianuarie:-imprumuturi-de-11-miliarde-de-euro

National

Record absolut la Finanţe în luna ianuarie: împrumuturi de 11 miliarde de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Record absolut la Finanţe în luna ianuarie: împrumuturi de 11 miliarde de euro - News Moldova

În luna ianuarie 2023, Ministerul Finanţelor a atins recordul ultimilor 30 de ani în ceea ce privește împrumuturile: 10.9 miliarde de euro, fără Tezaur. Totuşi, Guvernul este obligat să caute resurse suplimentare în contextul scăderii veniturilor bugetare în 2023

Soluția ar putea sta în taxa de 1% pe cifra de afaceri. Economiştii atrag atenţia că taxa ar fi „un TVA pe steroizi, care poate declanşa o scumpire de cca 3% pentru supermarketuri şi benzinării”, după cum susține Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România.

Cu două emisiuni pe pieţele externe şi 12 pe piaţa internă, fără a mai lua în calcul emisiunile de titluri de stat Tezaur pentru populaţie, Ministertul Finanţelor a atins o performanţă lunară unică în ultimii 30 de ani: împrumuturile au atins 10,9 miliarde de euro.

În timp ce de pe extern, în dolari și euro, statul a împrumutat aproape 28 de miliarde de lei de la investitori, iar de pe intern a împrumutat 26,6 miliarde de lei de la bănci, fonduri de pensii și alți mari investitori, suma atrasă direct de la populație, prin programul Tezaur, este una destul de mică, de 845,85 milioane de lei, notează Economica.net.

„Totalul împrumuturilor din luna ianuarie de peste 11 miliarde de euro au fost cu peste 350% mai mult decât îşi planificase statul”, spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA România şi al Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România.

Potrivit acestuia, Minsterul Finanţelor a dorit să profite de faptul că, la nivel global, investitorii, încurajaţi de perspectiva ca inflaţia să scadă mai rapid decât era preconizat iniţial, au manifestat dorinţa de a investi şi de a-şi lua risc suplimentar pe România.

Taxa pe steroizi ajută deficitul bugetar, dar „strică” evoluţia inflaţiei

Conform strategiei publicate, pentru a acoperi deifictul bugetar previzionat de 4,4% din PIB în 2023, Ministerul


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top