fbpx
Connect with us

Reformă a sistemului de pensii în România: extinderea oportunităților pentru asigurarea socială și stagii de cotizare

Cati romani au luat pensie speciala in ianuarie 2023. Casa Nationala de Pensii Publice a facut anuntul 1024x683 1 - News Moldova

National

Reformă a sistemului de pensii în România: extinderea oportunităților pentru asigurarea socială și stagii de cotizare


Documentul vizează modificări semnificative în privința pensiilor publice și se concentrează pe două aspecte: locurile de muncă cu condiții deosebite și posibilitatea cumpărării vechimii în muncă necesară pentru pensionare, cu termen prelungit până la 31 decembrie 2024

În ceea ce privește locurile de muncă cu condiții deosebite, se propune prelungirea avizelor până la 1 septembrie 2023, iar perioada de activitate desfășurată în astfel de locuri se consideră stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, cu o contribuție de 4% din partea angajatorilor.

În ceea ce privește cumpărarea vechimii în muncă necesară pentru pensionare la limita de vârstă, termenul este prelungit până la 31 decembrie 2024, oferind astfel posibilitatea cetățenilor români, care nu au fost anterior asigurați sau nu au avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în anumite perioade, să încheie un contract de asigurare cu Casele de Pensii.

News Moldova îți recomandă și ...   Meteo, 21 iulie 2023. Vremea continua să fie vreme călduroasă în majoritatea regiunilor!

Persoanele fizice pot plăti retroactiv contribuția de asigurări sociale pentru o perioadă de maxim 6 ani anterioară lunii încheierii contractului. Există condiții care trebuie îndeplinite, inclusiv faptul că solicitantul nu a avut stagiu de cotizare sau asimilat în sistemul public de pensii din țară sau în sisteme neintegrate acestuia, sau în alte state membre ale Uniunii Europene cu care România are acorduri de securitate socială.

Încheierea contractului de asigurare socială se face între persoana interesată și casa teritorială de pensii competentă și trebuie să fie conform legii. Condițiile și perioadele pentru care poate fi încheiat un astfel de contract sunt cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.

News Moldova îți recomandă și ...   Nou-născuții, copiii mici și vârstnicii vor putea fi vaccinați împotriva virusului sincițial respirator începând cu această toamnă

Costul acestui proces depinde de venitul asiguratului și nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe țară, cu o cotă de contribuție de 25% în anul 2023. Aceasta poate varia în funcție de eventuala creștere a salariului minim brut pe țară.

Persoanele interesate trebuie să se prezinte la sediul Casei de Pensii cu documentele necesare, inclusiv carte de identitate, formular de contract, declarații și alte documente, atât pentru cetățenii români, cât și pentru cetățenii străini cu domiciliul în alt stat.

News Moldova îți recomandă și ...   Guvernul adoptă OUG pentru recalcularea tuturor pensiilor: ce măsuri sunt prevăzute în proiectul Ministerului Muncii - MOLDOVA INVEST

Proiectul mai prevede și modificarea OUG 90/2021 pentru a permite angajarea de personal suplimentar în Casele de Pensii în vederea recalculării pensiilor publice, cu termen prelungit până la 31 august 2024, pentru a permite digitalizarea dosarelor de pensii și actualizarea datelor.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top