fbpx
Connect with us

RESTRICȚII privind cheltuielile publice pentru evenimente în 2023. Ce condiții impune Guvernul?

RESTRICȚII privind cheltuielile publice pentru evenimente în 2023. Ce condiții impune Guvernul? - News Moldova

National

RESTRICȚII privind cheltuielile publice pentru evenimente în 2023. Ce condiții impune Guvernul?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Guvernul are în vedere impunerea unor restricții privind cheltuielile administrațiilor locale în ultimele două luni ale anului 2023, conform unui proiect de Ordonanță de Urgență (OUG) menit să controleze deficitul bugetar

Acest proiect de OUG stipulează că instituțiile și autoritățile publice locale nu vor putea finanța evenimente precum festivaluri, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice în perioada noiembrie și decembrie 2023 cu bani publici. Cu toate acestea, astfel de evenimente pot avea loc dacă sunt susținute financiar din donații sau sponsorizări.

În ceea ce privește petrecerile de Crăciun și Revelion, acestea nu sunt interzise, dar guvernul introduce o serie de condiții. Cheltuielile pentru organizarea acestor evenimente nu trebuie să depășească media lunară a cheltuielilor de același tip realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Orice cheltuieli care depășesc această medie pot fi acoperite din donații sau sponsorizări.

Ministrul de finanțe a atras atenția asupra necesității de a fi precauți în privința cheltuielilor din ultimele două luni ale anului, deoarece acestea au avut un trend crescător în trecut. În proiectul de OUG, se precizează că plățile efectuate în perioada noiembrie – decembrie 2023 nu trebuie să depășească media plăților din perioada ianuarie – septembrie 2023 și trebuie să se încadreze în limita bugetului aprobat.

De asemenea, se va monitoriza atent și evoluția investițiilor realizate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții în ultimele două luni ale anului pentru a evita acumularea de datorii. Dacă se epuizează creditele bugetare pentru anul în curs, CNI va trebui să solicite oprirea livrării de bunuri, prestării de servicii sau executării de lucrări. Proiectul de Ordonanță de Urgență se află în discuție în cadrul coaliției și urmează să fie analizat într-o viitoare ședință.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top