Connect with us

Rețetele de altă dată pentru miel, cozonac, drob și sarmale! Află de la Păstorel Teodoreanu ce mâncau boierii și țăranii de Paști!

Rețetele de altă dată pentru miel, cozonac, drob și sarmale! Află de la Păstorel Teodoreanu ce mâncau boierii și țăranii de Paști! - News Moldova

National

Rețetele de altă dată pentru miel, cozonac, drob și sarmale! Află de la Păstorel Teodoreanu ce mâncau boierii și țăranii de Paști!

Paștele se apropie cu pași repezi, iar pentru cei care țin la tradiție, masa de Paște este momentul culminant al sărbătorii. Românii au o bucătărie tradițională bogată și sofisticată, care nu lasă pe nimeni indiferent. Cele mai îmbelșugate mese erau cele ale boierilor, dar nici țăranii nu se lăsau mai prejos când venea vorba de gust și autenticitate.

După o perioadă lungă de post, masa de Paște vine ca o descătușare culinară. Dacă astăzi ni se pare că suntem sofisticați în materie de preparat bucate și că avem o diversitate îndestulătoare, poate că ar trebui să aruncăm un ochi la bucătăria tradițională românească și să ne dăm seama că înaintașii noștri se ghiftuiau pe cinste cu delicatese, aproape uitate.

Mesele boierești românești, cel puțin, erau atât de bogate și sofisticate încât cu greu ne-am putea imagina astăzi. Nici cu mesele țărănești nu ne-ar fi rușine, simple, dar absolut delicioase. Pentru cei care vor să abordeze de sărbători un meniu cu adevărat tradițional românesc, mai există încă rețete foarte vechi, unele chiar medievale.

În plus, există și alte rețete de miel, cum ar fi mielul la ceaun sau la tava, care sunt la fel de delicioase și tradiționale. În ceea ce privește garniturile, nu trebuie să lipsească ouăle roșii, sarmalele, drobul de miel sau cozonacul.

Cum se prepara mielul acum sute de ani?

Mielul este baza mâncării de Paște, din punct de vedere culinar, în tradiția bucatelor românești. Mielul era gătit de țăran, boier, haiduc sau târgoveț, dar trebuia să se regăsească pe masa pascală, ca totul să fie ca la carte. Una dintre cele mai delicioase rețete de miel, descrisă de Păstorel Teodoreanu drept o delicatesă de talie internațională care poate concura cu orice răsfăț occidental, este mielul haiducesc. În ciuda numelui, rețeta aceasta preferată de haiduci era de fapt împrumutată din tradiția țărănească românească în privința pregătirii mielului. Propriu-zis era un miel copt în cuptor improvizat de pământ, cu tot cu blană, dar golit de măruntaie.

News Moldova îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI: „Domnule Stănescu, nu doar primarii votează președintele. Țara are nevoie de viziune, nu de disciplină oarbă”

Iată cum descrie Păstorel Teodoreanu rețeta. „După ce se cinătuia, mielul era închis într-un cuptor improvizat sub cerul liber, unde se cocea înăbușit, cu blană cu tot, la foc de cetină.(…) În prealabil, se desprindea blana de carne și, cu ajutorul unui țurloi de soc sau de trestie, se sufla aer prin picior în spațiul dintre ele, până se umfla bine, și se lega locul să nu iasă aerul. O puternică detunătură provocată de explozia aerului vestea convivii că friptura este gata. Suculența mielului haiducesc, al cărui năstrușnic izvoditor a rămas anonim prin veacuri, ar stârni unui Atonine Careme sau Prosper Montaigne aceeași sinceră și spontană admirație pe care o resimt marii poeți la auzul unei frumoase balade populare.”

Nu poate fi uitată nici contribuția lui Radu Anton Roman, „o friptură cunoscută în mai toți Balcanii creștini, cea mai rapidă dintre toate”, care a adunat ce este mai bun din bucătăria tradițională românească în câteva lucrări de excepție.

Rețeta cozonacului domnesc!

Însă, nu doar mielul este vedeta mesei de Paște. Există multe alte preparate tradiționale care merită încercate. De exemplu, pasca și cozonacul sunt două deserturi delicioase și tradiționale, care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Acestea sunt făcute cu multă atenție și răbdare, din ingrediente de calitate, și au o aromă și un gust absolut delicios.

News Moldova îți recomandă și ...   Marcel Ciolacu și greutatea (imposibilă) a demisiei

În plus, ouăle roșii sunt un simbol al Paștelui și trebuie să fie prezente pe masa de sărbătoare. Ele pot fi decorate în diferite moduri, cu ajutorul plantelor sau a mâncărurilor, și pot fi un element decorativ deosebit.

În județul Botoșani, la Tocileni, gospodinele în vârstă păstrează cu sfințenie rețeta cozonacului domnesc de la curțile boierești și domnești ale vremii. Această rețetă este cu adevărat deosebită, fiind făcută cu 40 de ouă, adică 10 albușuri și 40 de gălbenușuri. Aluatul este lăsat să se odihnească cu ouăle și cu făina timp de minim șase ore, apoi este umplut cu foarte multă nucă și copt la foc mic. Acest cozonac domnesc de la Tocileni este atât de autentic, încât a primit certificatul de preparat tradițional din partea Ministerului Agriculturii.

Drobul de miel, delicatesa culinară românească de Paște

Dacă mielul este vedeta mesei de Paște, drobul de miel nu trebuie să lipsească nici el de pe masă. Această delicatesă culinară românească este o adevărată capodoperă pentru cei care își doresc să respecte tradiția și să guste din bucătăria autentică românească.

Drobul de miel se prepară cu diverse ingrediente, în funcție de regiune și de preferințe. Însă, rețeta clasică presupune folosirea ficateilor și inimii de miel, ceapă verde, verdețuri, orez și ouă. Toate aceste ingrediente sunt amestecate într-un bol și sunt bine amestecate până se obține o pastă omogenă.

News Moldova îți recomandă și ...   Astăzi, creștinii intră în Săptămâna Mare, ultima înainte de Paște

Apoi, amestecul este pus într-o tigaie și pus la cuptor pentru a fi copt. În funcție de preferințe, se poate adăuga și alte ingrediente, cum ar fi ciupercile sau smântâna, pentru a-i da o aromă aparte. Servește drobul de miel cu murături și o felie de pâine proaspătă și vei avea o masă de Paște de neuitat.

Și, dacă îți dorești să prepari drobul de miel așa cum se făcea în trecut, cu siguranță vei găsi rețete autentice și foarte gustoase în cărțile de bucate vechi, care încă se mai păstrează de la străbunicii noștri.

Sarmale cu smântână, o altă tradiție culinară de Paște

Sarmalele cu smântână sunt o altă tradiție culinară românească de Paște, care nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare. Această rețetă este una dintre cele mai vechi și autentice, fiind cunoscută încă din perioada medievală.

Rețeta de sarmale cu smântână presupune folosirea de foi de viță de vie, în locul celor de varză, și a unui amestec de carne tocată, orez și verdețuri. Aceste ingrediente sunt rulate în foi de viță de vie, așezate într-o tigaie și acoperite cu smântână și o lingură de bulion.

Sarmalele cu smântână sunt apoi puse la cuptor și lăsate să fiarbă la foc mic, până se înmoaie și se rumenesc frumos. Serviți-le alături de o salată de sezon și veți avea un preparat deosebit, care va aduce aminte de tradițiile culinare românești.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top