fbpx
Connect with us

România a furnizat o gamă completă de echipamente militare către Ucraina, inclusiv lansatoare mobile de rachete, obuziere, vehicule blindate de transport, arme automate și muniție

România a furnizat o gamă completă de echipamente militare către Ucraina, inclusiv lansatoare mobile de rachete, obuziere, vehicule blindate de transport, arme automate și muniție - News Moldova

National

România a furnizat o gamă completă de echipamente militare către Ucraina, inclusiv lansatoare mobile de rachete, obuziere, vehicule blindate de transport, arme automate și muniție

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Reprezentanții oficiali ai României, inclusiv președintele Klaus Iohannis, au adoptat o atitudine rezervată atunci când au fost întrebați despre implicarea țării noastre în sprijinirea eforturilor de război ale Ucrainei, în urma invaziei ruse

Atitudinea adoptată de România este distinctă față de alte foste state comuniste, cum ar fi Polonia, care au ales să facă declarații publice privind furnizările de armament către Kiev.

Cu toate acestea, informații sporadice, care nu au fost niciodată oficial confirmate de autoritățile române, au sugerat că forțele ucrainene au primit armament produs în țara noastră.

În plus, în timpul vizitei sale la București anul trecut, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a exprimat recunoștința față de România pentru sprijinul acordat în contextul invaziei ruse de la începutul evenimentelor.

Cu toate acestea, informații sporadice, neconfirmate oficial de către autoritățile române, au sugerat că trupele ucrainene au primit armament fabricat în țara noastră.

Pe lângă aceasta, în timpul vizitei sale la București în anul precedent, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a exprimat gratitudinea față de România pentru sprijinul acordat în contextul invaziei ruse de la începutul acestor evenimente.

Lista publicată de Oryx conține diverse echipamente militare, printre care se numără lansatoare autohtone de rachete, obuziere, mitraliere de calibru mare, sisteme de ghidare a focului, muniție pentru tipurile de armament menționate și echipament de protecție, cum ar fi căști și veste antiglonț.

Lista detaliată a categoriilor de echipamente, fără specificarea cantităților exacte livrate, este următoarea:

– Lansatoare multiple de rachete APR-40 de calibru 122 mm (APR reprezentând Aruncător de Proiectile Reactive), dezvoltate în perioada comunistă, livrate înainte de luna mai 2023 (fotografii disponibile în galerie).

– Obuziere tractate M1981 (D-20) de calibru 152 mm, livrate în mai 2023. Un exemplar similar a fost identificat în imagini distribuite pe platforma Twitter de către contul Ucraine Weapons Tracker.

– Transportoare auto blindate TAB-71M, livrate înainte de noiembrie 2022 (fotografii disponibile în galerie).

– Mitraliere grele DȘK, livrate înainte de decembrie 2022 (fotografii disponibile în galerie).

– Muniție de calibru 12,7 mm pentru mitraliere grele, livrată înainte de noiembrie 2022.

– Grenade autopropulsate PG-7(V)M (livrate înainte de octombrie 2022) și grenade autopropulsate PG-9V (livrate înainte de iulie 2023).

– Muniție PG-9 de 73 mm pentru puști anti-tanc fără recul (livrată înainte de octombrie 2022).

– Proiectile HE 346-E (OG-9) de 73 mm (livrate înainte de februarie 2023).

– Proiectile O-832-MC de calibru 82 mm pentru mortiere (livrate înainte de noiembrie 2022).

– Rachete 9M22U-S de calibru 122 mm (livrate înainte de octombrie 2022).

Pe lângă acestea, conform surselor, România a mai furnizat 2000 de căști militare de protecție și 2000 de veste antiglonț în februarie 2022, precum și baterii de ghidare a focului la distanță PRO OPTICA ANUBIS, utilizate pe vehiculele blindate turcești Kirpi, livrate înainte de februarie 2023. De asemenea, au fost incluse cantități semnificative de benzină și motorină în aceste livrări.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top