fbpx
Connect with us

România este în Air Schengen. Ce schimbări vor avea loc pentru pasagerii curselor aeriene?

România este în Air Schengen. Ce schimbări vor avea loc pentru pasagerii curselor aeriene? - News Moldova

National

România este în Air Schengen. Ce schimbări vor avea loc pentru pasagerii curselor aeriene?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


România a devenit membră a zonei Schengen aeriană duminică, marcând astfel ridicarea parțială a controalelor la frontieră pentru călătoriile cu avionul și pe mare. Din acest moment, România se află în spațiul de liberă circulație Schengen, cuprinzând cele 17 aeroporturi și cele 4 porturi maritime din județul Constanța (Constanța, Constanța Sud – Agigea, Midia și Mangalia)

Această schimbare permite călătorilor români să se deplaseze către sau dinspre alte state membre fără a fi supuși controalelor de frontieră, cu excepția Ciprului și Irlandei. Cu toate acestea, verificările inopinate ale identității pot fi încă efectuate, iar polițiștii de frontieră vor rămâne în incinta aeroporturilor pentru a interveni în cazurile de suspiciune privind posibile infracțiuni.

Conform șefului Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, anul trecut, aproximativ 23 de milioane de pasageri au traversat cele 17 aeroporturi din România, dintre care aproximativ 70% au călătorit către țările din Spațiul Schengen.

Exemplu practic pentru călătoriile în cadrul Spațiului Schengen prin transport aerian: O persoană care călătorește de la București la Roma cu avionul nu va mai fi supusă controalelor la frontieră în aeroporturile de plecare și de sosire. Identitatea poate fi verificată de către transportatori la check-in sau la îmbarcare, la fel ca pentru orice alt zbor.

În plus, prin aderarea la Schengen, angajații diverselor structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pot efectua controale aleatorii și pot verifica documentele pasagerilor cu ajutorul unor terminale mobile conectate la bazele de date naționale și ale Spațiului Schengen.

Cu toate acestea, România nu a devenit încă membră a zonei Schengen terestre. Deși premierul Marcel Ciolacu a afirmat că autoritățile de la București își propun aderarea completă la Schengen, cu frontierele terestre, premierul austriac Karl Nehammer a declarat că, în prezent, sistemul Schengen nu funcționează și nu poate fi extins. Această declarație vine în contextul în care Austria se opune extinderii rapide a spațiului Schengen, iar tema migrației este una centrală în campania electorală din Austria.

În concluzie, aderarea României la Spațiul Schengen aerian reprezintă un pas important, dar țara încă nu face parte din zona Schengen terestră, iar reintroducerea controalelor la graniță în spațiul Schengen este posibilă în circumstanțe excepționale, așa cum s-a întâmplat în 2023 în contextul crizei din Orientul Mijlociu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top