fbpx
Connect with us

România, la loc de cinste în Europa la numărul de familii de albine!

romania,-pe-locul-doi-in-europa-la-familii-de-albine!

National

România, la loc de cinste în Europa la numărul de familii de albine!


stup albine - Moldova Invest

Conform datelor statistice prezentate de reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la Târgul Național al Mierii, România ocupă locul doi în Europa la numărul de familii de albine, după Spania, cu un total de 2,3 milioane, înregistrând o producție de miere de aproape 30.000 de tone și un consum anual de 1,2 kg/locuitor.

“Dacă vă uitați pe statistici, am început cu până într-un milion de familii de albine în anul 2007, la integrarea în UE, și acum avem peste 2,3 milioane. Suntem a doua țară europeană ca număr de familii de albine, după Spania. De asemenea, în 2007 aveam o producție de 16.000 tone de miere și acum am ajuns la aproape 30.000 de tone. Am început cu un consum de o jumătate de kilogram de miere pe cap de locuitor și acum suntem la 1,2 kg/locuitor/an”, a susținut directorul general adjunct al Direcției Generale Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Gheorghe Tinel.

Tinel a subliniat că și Programul Național Apicol (PNA) a devenit atractiv pentru sector, în condițiile în care în 2007 gradul de absorbție a fost de 17%, iar în prezent a fost accesat 100%, însă din numărul total de apicultori înregistrați, respectiv 32.000, doar 8.000 de apicultori au luat fonduri din PNA, adică 25% din total.

“Prin Programul Național Apicol sunt alocați până în 2027 circa 60 de milioane de euro, 30 de milioane de la noi, 30 de milioane de la Bruxelles. Vreau să vă


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top