fbpx
Connect with us

Salariul minim va CREȘTE la 3700 de lei lunar, începând cu 1 iulie 2024

Salariul minim va CREȘTE la 3700 de lei lunar, începând cu 1 iulie 2024 - News Moldova

National

Salariul minim va CREȘTE la 3700 de lei lunar, începând cu 1 iulie 2024

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Salariul minim pe economie va crește începând cu 1 iulie 2024, anunță Guvernul României, ajungând la suma de 3700 de lei lunar

Această măsură are drept scop implementarea salariului minim european în țară, conform declarațiilor lui Marius Budăi, fost ministru al Muncii și Solidarității Sociale.

Propunerea de majorare a salariului minim a stârnit dezbateri aprinse, întrucât reprezentanții mediului de afaceri susțin o alternativă mai modestă, cu o creștere până la 3500 de lei, care ar intra în vigoare în septembrie 2024. Această propunere ar aduce o creștere de doar 28 de lei în salariul net, generând un venit de 2107 lei pentru angajații cu salariul minim pe economie.

Marius Budăi a subliniat importanța acestei majorări, explicând că este parte a unui proces mai amplu de implementare a salariului minim european în România. Se preconizează că, începând cu 1 ianuarie 2025, niciun salariat nu va primi sub 500 de euro net.

Cu toate acestea, Mircea Coșea, profesor universitar la ASE, atrage atenția asupra întârzierii implementării măsurilor fiscale, subliniind impactul semnificativ și potențialul lor de a avea efecte contrare. Creșterea salariului minim reprezintă o problemă delicată, fiind o chestiune socială și generând presiune asupra angajatorilor.

Deși creșterea salariului minim este pozitivă pentru asigurarea unui trai decent, trebuie abordată cu precauție pentru a evita consecințe negative precum dificultăți majore pentru întreprinzători sau scăderea competitivității economice a României și atractivității pentru investițiile străine. Dezbaterile în jurul acestui subiect vor continua, iar decizia finală va trebui să ia în considerare atât nevoile sociale, cât și impactul asupra mediului de afaceri.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top