fbpx
Connect with us

Șeful Secretariatului de stat pentru revoluționari, DEMIS! Cine este noul ocupant al funcției

Șeful Secretariatului de stat pentru revoluționari, DEMIS! Cine este noul ocupant al funcției - News Moldova

National

Șeful Secretariatului de stat pentru revoluționari, DEMIS! Cine este noul ocupant al funcției

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Premierul Marcel Ciolacu a decis să îl demită pe Mihai Iulian Dodu din poziția de secretar de stat al Secretariatului pentru revoluționari. Această decizie a fost oficializată prin publicarea în Monitorul Oficial

Mihai Dodu a solicitat o analiză în urma cererii premierului de a fi recunoscut ca luptător cu un rol important în evenimentele din decembrie 1989. O comisie specială din cadrul secretariatului a concluzionat că Marcel Ciolacu nu îndeplinește criteriile pentru a primi certificatul de revoluționar.

Noul șef al Secretariatului, numit de premier, este Sever Romulus Stana, fost consilier al fostului primar al Sectorului 6, Gabriel Mutu, care a îndeplinit și rolul de președinte interimar al PSD București. Anterior, Stana a lucrat ca și consilier la ANSVSA și a ocupat funcția de prefect al Capitalei în 2019.

Mihai Iulian Dodu fusese numit în fruntea Secretariatului pentru revoluționari de către fostul premier Nicolae Ciucă.

Decizia de a analiza cererea lui Marcel Ciolacu a survenit în urma unei comunicări din partea DNA privind clasarea unui dosar referitor la statutul lui Marcel Ciolacu ca luptător determinant în Revoluția din 1989. O comisie formată la nivelul Secretariatului, cu un vot de 4 la 1, a respins solicitarea premierului, stabilind că acesta nu a îndeplinit condițiile necesare pentru a fi considerat luptător cu rol determinant.

Marcel Ciolacu a contestat la Tribunalul Buzău anularea cererii sale de recunoaștere a meritelor de luptător anticomunist

Recent, Mihai Iulian Dodu a explicat că analiza cererii lui Marcel Ciolacu a fost inițiată în urma unei sesizări depuse anterior, iar instituția pe care o conduce este obligată să ia în considerare astfel de sesizări. Totodată, Dodu a menționat că Serviciul pentru Revoluționari din cadrul secretariatului a făcut o adresă către Administrația Prezidențială propunând acordarea titlului lui Marcel Ciolacu, generând astfel o obligație dublă în luarea unei decizii.

Mihai Dodu a fost numit în funcție de către PNL în aprilie, iar după preluarea mandatului, a reluat analiza unor dosare mai vechi. Această acțiune a dus la conflicte în instituție conform informațiilor furnizate de Recorder.

Corpul de Control al Prim-Ministrului a inițiat verificări la Secretariatul pentru Revoluționari, interesându-se printre altele de comisiile care analizează sau reanalizează dosarele pentru certificate. Un raport este așteptat înainte de primul termen al procesului deschis de Marcel Ciolacu, fixat pentru 11 ianuarie 2024.

Mihai Dodu a declarat că instituția pe care o conduce va fi apărată în fața lui Marcel Ciolacu și că nu are intenția să lipsească de la proces.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top