fbpx
Connect with us

Senatorul sucevean George Mîndruță a participat la “Întâlnirea Dumbrăvenilor de Pretutindeni”

368487377 737249988415392 8032979529132053932 n - News Moldova

National

Senatorul sucevean George Mîndruță a participat la “Întâlnirea Dumbrăvenilor de Pretutindeni”


Senatorul sucevean George Mîndruță a participat ieri la “Întâlnirea Dumbrăvenilor de Pretutindeni ” – o întâlnire organizată la inițiativa primarului comunei Dumbrăveni, Ioan Pavăl

“Luna August, devenită și luna Diasporei, ne oferă nu doar momentele de reîntâlnire cu cei dragi, ci și ocazia de ne pune la curent cu posibilitatea surselor de finanțare pentru proiectele românilor care ar vrea să se întoarcă în țară

Acest gen de întâlnire reprezintă un instrument de dialog foarte bun cu rol în consolidarea relațiilor dintre autoritățile române și românii de peste granițe.
“M-aș întoarce acasă, dar ce să fac?” – este întrebarea românului de peste granițele țării. Există posibilități și trebuie să existe mai multe inițiative pentru a ne reîntregi familiile.
În 2022, Banca Națională a României a anunțat că românii din diaspora au trimis în țără, prin bănci, peste 7 miliarde de euro.
Banca Mondială susține că românii au trimis, prin bănci, peste 11 miliarde de euro.
Cifrele, deși sunt mari, nu reflectă realitatea. Tindem să credem că peste 20 de miliarde de euro au ajuns în țară datorită românilor plecați. Bani reflectați și în PIB-ul României.
Gheorghe-Florin Cârciu, secretarul de stat al Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, prezent în cadrul întâlnirii, a punctat extrem de bine faptul că România este mai dezbinată ca niciodată și că “trebuie să punem mâna”, nu doar să ne uităm, să observăm, să discutăm.
Doamna Doina Iacoban, subsecretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a adus în atenție perioada de programare 2021-2027, care aduce o serie de simplificări și îmbunătățiri ale procesului de gestiune a fondurilor europene.
Așadar, există fonduri alocate antreprenoriatului, oportunități de afaceri pentru românii din diaspora prin prisma proiectelor cu finanțare europeană și posibilitatea proiectelor transfrontaliere.
Au fost prezenți reprezentanți ai comunităților de români din Italia, Spania, Germania, fiecare exprimând realitatea și nevoile comunităților formate peste granițe.
Autoritățile trebuie să îi sprijine atât pe românii care au decis să se stabilească peste granițe, dar și pe românii care doresc să revină.
Un astfel de dialog, cum a avut loc ieri, poate facilita schimbul de informații, perspective și resurse și poate duce la îmbunătățirea relațiilor și la inițiative comune benefice pentru toți cetățenii români, indiferent de locul în care se află.” a punctat senatorul PSD de Suceava, George Mîndruță.

News Moldova îți recomandă și ...   Klaus Iohannis: "Aderarea României la Schengen rămâne o prioritate pentru perioada următoare"


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023 – Galerie Foto 1

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023, Galerie Foto 2

Advertisement Zilele recoltei la USV Iasi
Revista economică Moldova Invest, nr.4

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top