fbpx
Connect with us

Sindicatele din Sănătate vor protesta joi în fața sediilor Ministerului Sănătății și Muncii, nemulțumiți de majorarea salariilor cu doar 15%

Sindicatele din Sănătate vor protesta joi în fața sediilor Ministerului Sănătății și Muncii, nemulțumiți de majorarea salariilor cu doar 15% - News Moldova

National

Sindicatele din Sănătate vor protesta joi în fața sediilor Ministerului Sănătății și Muncii, nemulțumiți de majorarea salariilor cu doar 15%

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Angajații din sistemul de sănătate au anunțat că vor organiza joi un pichet în fața sediilor ministerelor Sănătății și Muncii, exprimându-și nemulțumirea față de majorarea salariilor cu doar 15%. Ei consideră că această creștere acoperă doar parțial inflația și este mult sub nivelul acesteia din ultimii ani, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” au comunicat miercuri că vor continua seria de proteste, motivul fiind menținerea de către Guvern a intenției de a majora salariile de bază cu doar 15%, refuzând, în același timp, să respecte obligația legală de a negocia.

Aceștia atrag atenția asupra faptului că, deși Guvernul prezintă această măsură drept o creștere salarială, ea nu reprezintă o îmbunătățire a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaților din sănătate. Mai degrabă, este considerată o acoperire parțială a inflației, sub nivelul acesteia din ultimii ani. Federația subliniază că orice discuție despre creșterea salariilor ar trebui să se axeze pe îmbunătățirea puterii de cumpărare, iar orice altă formă de „creștere” salarială care nu îndeplinește această condiție menține situația actuală de scădere a veniturilor salariale.

Federația „Solidaritatea Sanitară” a menționat că principala motivare pentru continuarea protestelor este această discrepanță între majorarea salariilor și inflație. Astfel, protestul va continua joi, cu participarea a 300 de membri.

În cadrul protestului, între orele 12:00 și 13:30, va fi pichetat sediul Ministerului Sănătății, iar între 13:30 și 15:00, sindicaliștii vor protesta în fața sediului Ministerului Muncii.

Pichetările desfășurate în fața celor două ministere reprezintă ultimele acțiuni de protest pe care le-am organizat în stradă cu un număr redus de participanți. Acestea vor fi urmate de «protestul din pauza de masă» (o repetiție pentru greva generală), programat să aibă loc la data de 29.02.2024, și de ultimul protest în stradă înaintea grevei generale. Acesta din urmă va fi sub forma unui miting național al angajaților din sănătate, programat să aibă loc în Piața Victorie în ziua națională a personalului medical, respectiv luni, 11 martie,” a declarat sursa menționată.

Sindicaliștii au subliniat că situația reală a evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este evidențiată de datele statistice oficiale, care indică o inflație de 23,59% în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024.

Scăzând majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost de 6,25% (în ultimii doi ani, inclusiv până la 1 ianuarie 2024), devine evident faptul că puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a înregistrat o scădere de 17,34% în ultimii doi ani. O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. Prin urmare, la finalul perioadei de creștere salarială, angajații din sănătate se vor confrunta cu o reducere a salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34%, raportată la inflația înregistrată până în prezent. Această scădere va fi amplificată de evoluția inflației estimate de 4,7% până la sfârșitul anului 2024, conform prognozei BNR, conducând la o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4% la nivelul anului 2024,” au transmis reprezentanții sindicaliștilor.

Ei afirmă că ajustarea salariilor conform ratei inflației necesită o majorare de 25%.

Calculele simple și accesibile oricărei persoane indică o realitate descurajantă pe care angajații din domeniul sănătății o resimt deja: Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază care nu asigură corect indexarea veniturilor salariale, contribuind la deteriorarea situației financiare a personalului medical.

Analizele evidențiază că pentru a indexa veniturile salariale conform ratei inflației, este necesară o majorare adițională a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) de 22,4% (sau o creștere de aproximativ 25% pentru întregul an 2024). Doar depășirea acestui prag ar conduce la o creștere reală a veniturilor salariale. Prin urmare, singura modalitate de a asigura o compensație echitabilă pentru toți angajații, inclusiv pentru profesioniștii implicați în furnizarea continuă a serviciilor medicale (fie direct, fie prin contribuția la funcționarea unităților), este prin intermediul unei creșteri salariale,” au subliniat reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară„.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top