fbpx
Connect with us

Sindicatul Cartel ALFA cere demiterea lui Marius Budăi! Sindicaliștii, nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați la elaborarea unor proiecte de lege importante!

Sindicatul Cartel ALFA cere demiterea lui Marius Budăi! Sindicaliștii, nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați la elaborarea unor proiecte de lege importante! - News Moldova

National

Sindicatul Cartel ALFA cere demiterea lui Marius Budăi! Sindicaliștii, nemulțumiți de faptul că nu au fost consultați la elaborarea unor proiecte de lege importante!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


CNS „Cartel ALFA” a solicitat, printr-un comunicat, demiterea ministrului Muncii şi intrarea într-un dialog social “real şi responsabil”, dar și revenirea la o fiscalitate echilibrată a muncii, cerând transferul unui procent din contribuţiile sociale înapoi către angajato.

“Conflictul social amplu existent astăzi în România şi care cuprinde din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale este rezultatul direct al unor decizii politice greşite (precum mutarea integrală a poverii fiscale asupra lucrătorilor); al lipsei de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs şi întreţinut un adevărat haos legislativ, prin adoptarea de legi pe care apoi le-au blocat de la aplicare şi prin întreţinerea unor inechităţi majore în societate; al incompetenţei promovate la toate nivelurile de decizie; al lipsei de consultare cu partenerii sociali. În fapt, lipsa unei consultări reale este sursa principală a tuturor conflictelor. Obstrucţionarea dialogului social şi atitudinea arogantă a guvernanţilor au dus la blocajele actuale ce au amplificat nemulţumirile lucrătorilor”, susţin reprezentanţii Cartel Alfa.

Sindicaliștii consideră că ministrul Muncii interpretează “într-un mod personal şi dictatorial dialogul social”, precizând totodată că ministerul invită la discuţii anumiţi parteneri sociali, “după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social”.

În opinia acestora, proiecte de legi extrem de importante, cuprinse în PNRR – reforma pensiilor speciale, legea salarizării şi reforma sistemului public de pensii, au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. Lipsa de transparenţă, “modul în care clasa politică ţine cu dinţii de privilegii aberante şi sfidătoare” , precum pensiile speciale ale aleşilor, ratarea termenelor din PNRR, dar şi semnalele negative transmise de Bruxelles, “arată clar incompetenţa guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză”.

“Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al muncii şi intrarea intr-un dialog social real şi responsabil. O a două măsură prioritară este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuţiile sociale ale angajaţilor înapoi către angajator. Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau ameninţă cu greva. Răspunsul acestora vine după şiruri lungi de nemulţumiri în care negocierile au eşuat, iar doleanţele lor nu au fost luate în seamă. Nu doar incompetenţa domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci şi lipsa de preocupare, empatie şi solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică şi cetăţeni. Politicienii tratează sindicaliştii din educaţie precum un cartof fierbinte, l-au pasat de la unul la celălalt, fără a zice ceva clar. Accentul se pune pe “nevoia de terminare a grevei” şi nu pe soluţionarea problemelor şi a cauzelor acestora”, afirmă sindicaliştii Cartel Alfa.

„Reprezentanţii clasei politice trebuie să îşi asume şi să deconteze eşecul politicilor care favorizează capitalul în detrimentul lucrătorilor, care au trasformat România în ţara muncii ieftine, a lucrătorilor lipsiţi de drepturi şi venituri decente, a serviciilor publice subfinanţate, la care din ce în ce mai puţini au acces”, se mai arată în comunicatul emis duminică de confederaţia sindicală.

În acest context, CNS Cartel ALFA îşi exprimă solidaritatea cu personalul din educaţie care a decis continuarea grevei, cu personalul din sănătate şi cu toate categoriile socio-profesionale care îşi revendică drepturile legitime.

Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel ALFA” a fost înființată în 1990. Aceasta reuneşte 38 de federaţii sindicale la nivel de sector şi coordonează activitatea a 42 de filiale teritoriale, interprofesionale.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in National

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top